Interactiebank loopt uit op fiasco

AMSTERDAM, 26 SEPT. De Interactiebank, die assurantietussenpersonen de mogelijkheid van onafhankelijk bankieren wilde bieden, is uitgelopen op een fiasco. De initiatiefnemers, L. Mos en J. Schouten, gooien de handdoek in de ring.

De oorzaak ligt in de veranderde strategie van moederbank Deutsche Bank de Bary en van de Duitse grootmoeder Deutsche Bank. Die gaat mogelijk ook in verzekeringen en verliest daarmee de onafhankelijkheid waar het de initiatiefnemers om te doen was. Deutsche Bank de Bary is voor 90 procent eigenaar van Interactiebank.

De Interactiebank werd vorig jaar opgericht als strijdmiddel in de oorlog tegen de bankverzekeraars. Het probleem van de assurantietussenpersonen is dat ze rekeningen hebben lopen bij veelal Nederlandse banken die zelf ook activiteiten ontplooien als verzekeraar. Die banken kunnen via die rekeningen aan bedrijfsspionage doen. Er was dus behoefte aan een onafhankelijke bank.

Intiatiefnemers Mos (ex-directeur van Zürich Verzekeringen) en Schouten zijn gaan samenwerken met Deutsche Bank de Bary omdat die geen bedreiging voor de tussenpersonen vormde. Zo was in Nederland immers niet actief in verzekeringen. Nu blijkt dat Deutsche Bank toch verzekeringsactiviteiten in Europa overweegt, is sprake van een belangentegenstelling. En dat is niet conform de afspraken, aldus Mos.

Mos en Schouten, sinds gisteren ook nog assurantiemakelaar in ruste, willen beiden hun belang - ieder ruim 4 procent - aan Deutsche Bank de Bary verkopen. “Op enig moment. We gaan eerst even rustig kijken.”

Deutsche Bank de Bary wil de aandelen van Schouten en Mos kopen, aldus algemeen directeur A. van Lijnden. Hij wil andere financiële activiteiten onder de vennootschap brengen. Ook de naam zou “best wel eens” kunnen worden gewijzigd. Met de centrale bank is hij in gesprek over een nieuw businessplan. (ANP)