Holec: aarzeling sloeg om in wantrouwen

ROTTERDAM, 26 SEPT. Van uitstel kwam uiteindelijk toch afstel. De beursgang van Holec Holland is gisteravond, na aanvankelijk te zijn uitgesteld tot vandaag, alsnog afgeblazen. Het Hengelose elektrotechnische concern stapt uit het licht van de schijnwerpers en keert pas terug als het over een langere periode goede resultaten kan laten zien en, mede daardoor, in staat is het slechte imago als ex-Begemann-dochter voorgoed weg te poetsen.

Op de in allerijl belegde persconferentie maakten ABN Amro, Union Bank of Switzerland en Holec bekend dat er onvoldoende interesse was voor de op de beurs te plaatsen aandelen. ABN Amro zei te verwachten dat, als de waardepapieren vanmiddag om twee uur in de handel zouden zijn gekomen, beleggers ze onmiddellijk zouden dumpen. Daardoor zou de koers van het aandeel door de introductieprijs van twintig gulden zakken en had ABN Amro steunaankopen moeten doen.

Volgens een woordvoerder van Holecs grootaandeelhouders (Union Bank of Switzerland en een drietal Britse pensioenfondsen onder de naam Cinven) had woensdag nog geen enkele grote Nederlandse institutionele belegger zich voor de aandelen Holec gemeld. Holec-directeur G.A.A. Declercq spreek dat tegen. Hij erkent weliswaar dat er weinig belangstelling was, maar zegt dat er wel enkele grote Nederlandse geïnteresseerden waren.

Hun omvang was in ieder geval geen garantie voor voldoende vraag. Anderhalf uur voor de gepande introductie besloot het bankensyndicaat woensdagochtend het aantal te herplaatsen aandelen fors terug te schroeven en de prijs van de stukken met een gulden te verlagen.

Deze noodgreep verergerde de zaak alleen maar. De aanvankelijke aarzeling om geld in aandelen Holec te steken sloeg door alle commotie rondom het uitstel zelfs om in wantrouwen. Naast diverse particulieren trok ook een grote buitenlandse institutionele belegger zich terug. Toen viel het doek definitief.

Ronduit knullig. Een fiasco. Een beursafgang. In uiteenlopende bewoordingen, maar met telkens dezelfde strekking, werd de herintroductie van Holec, dat in de jaren zeventig en tachtig ook al op het noteringenbord van het Damrak stond, vanochtend op de beurs beoordeeld.

Eerstverantwoordelijke voor het echec, aldus critici, is ABN Amro, de bank die het syndicaat leidde dat de beursgang voorbereidde. M. de Jager, directeur van het emissiekantoor, wenst vanaf vandaag over dit onderwerp niet meer met de media te spreken. Gisteren liet hij weten zich niet schuldig te voelen aan de mislukking. Hij wees er gisteren op dat ook de andere syndicaatleden (UBS, Kempen & Co, MeesPierson en Banque Paribas) meewerkten aan de voorbereiding. Daarnaast beriep hij zich op het book building systeem waarmee de syndicaatleden over een lange periode de markt hebben afgetast om te weten te wie voor hoeveel aandelen Holec geïnteresseerd zou zijn. De beleggers die aanvankelijk van belangstelling blijkgaven, zouden hierop later zijn teruggekomen.

Daaraan was volgens De Jager de pers schuldig. Hij verwees naar de Telegraaf die een interview had gehad met R. Bakels, beleggingsadviseur van het effectenhuis HSBC Van Meer James Capels. In dat stuk werd naar zijn mening ten onrechte de link gelegd tussen het huidige Holec en het Holec dat eerder deel uitmaakte van de Begemann-Groep. Het ging toen slecht met deze bouwer van schakelkasten en noodstroomvoorzieningen. Bovendien werd entrepeneur J.F.A. van den Nieuwenhuyzen van Begemann destijds vervolgd wegens misbruik van voorwetenschap in de handel van aandelen, waarvan hij overigens is vrijgesproken.

Bakels voelt zich niet verantwoordelijk voor de mislukte beursgang. “Ik heb mijn oor te luister gelegd bij enkele grote institutionele beleggers. Zij meldden mij helemaal niets te voelen voor deze investering. Hun beeldvorming van Holec heb ik gemeld aan de media. Die beleggers hadden hun stelling dus al ingenomen. Ik kan me niet voorstellen dat professionele beleggers zich terugtrekken op basis van één artikel waarin bovendien informatie stond die zeker voor deze partijen gemakkelijk toegankelijk was.”

Los van de Begemann-erfenis vermoeden analisten dat ook de grootschalige verkoop van de Holec-aandelen door UBS Capital en Cinven tot wantrouwen heeft geleid. Een woordvoerder van deze grootaandeelhouders bestrijdt dat. “Het is niet zo dat wij zo snel mogelijk van het pakket afwilden. We hebben heel duidelijk gemaakt dat we onze deelneming in Holec een mooie investering vinden in een “first class company.” Maar onze organisaties moeten worden gezien als intermediair, niet als permanente aandeelhouders. Het was onze primaire missie om Holec klaar te maken voor beursgang. Naar onze mening was de tijd hiervoor rijp.”

De woordvoerder spreekt tegen dat de aandeelhouders nu op een andere manier op korte termijn van hun stukken proberen af te komen. “We zijn nog steeds tevreden over ons aandeel in Holec, maar ze gaan wel met het bedrijf rond te tafel zitten om deze zaak te evalueren en te kijken hoe het nu verder moet.”

Holec-directeur Declercq bevestigt deze bespreking. Vanochtend had hij zijn dagelijkse taken weer opgepakt. “Ik ben nu op weg naar een ontmoeting waar een belangrijke order uit kan komen. Of ik goed geslapen heb? Nee, dat niet. We hadden voor beleggers kennelijk nog te weinig verse geschiedenis. Maar dayt gaat veranderen, want ik ben wel vol vertrouwen over de toekomst. Het is fantastisch om te zien hoe positief onze medewerkers vanochtend hebben gereageerd. We gaan nu een track record opbouwen waar beleggers straks niet meer omheen kunnen. Maar één ding verzeker ik u. Het aandeel wordt dan wel wat duurder dan die twintig gulden van gisteren.”

    • Sjouke Rijper