Hockeyploegen krijgen geld na WK-medaille

ROTTERDAM, 26 SEPT. Het bestuur van de Nederlandse hockeybond (KNHB) en de spelersraad van de Nederlandse mannen- en vrouwenselectie hebben gisteren overeenstemming bereikt over financiële vergoedingen voor internationals. Bij de komende WK, volgend jaar van 20 mei tot en met 1 juni in Utrecht, mag zowel de mannen- als de vrouwenploeg 160.000 gulden verdelen bij het winnen van de gouden medaille. Dat komt neer op 10.000 gulden per speler. Zilver wordt beloond met 120.000 gulden, brons met 80.000 gulden.

De overeenkomst geldt voorlopig alleen bij de wereldkampioenschappen in eigen land. Volgens de KNHB is sprake van een toernooi met een grote publicitaire waarde, waarbij de internationals een hoofdrol vervullen. Mede daarom kunnen zij profiteren van het 'loon-naar-werken'-principe. “Bij de WK in Utrecht heeft de bond de mogelijkheid de kosten en inkomsten te beheersen, bij andere toernooien gaat dat verhaal niet op”, zei bondsdirecteur J. Wakkie vanmorgen.

Tot 2001 heeft de KNHB geen ruimte op de begroting om spelers en speelsters te belonen voor geleverde prestaties. Bij andere internationale toernooien als het EK of de Champions Trophy houdt de bond daarom vast aan het principe om geen financiële vergoedingen uit te keren. Pas wanneer een sponsor prijzengeld beschikbaar stelt, zoals dit voorjaar bij een vrouwentoernooi in Zuid-Korea gebeurde, kunnen de internationals aanspraak maken op een financiële vergoeding.

In februari deed aanvoerder Stephan Veen namens de nationale mannenploeg het verzoek tot financiële genoegdoening bij het bestuur van de KNHB. Veen toonde zich vanmorgen tevreden over de regeling en weersprak geruchten dat de spelersgroep de bond onder druk heeft gezet. “Dat was niet nodig. In goed overleg zijn we tot deze oplossing gekomen. Die stemt ons tevreden, want meer geld is er gewoon niet.”

Bart Looije keert terug in de nationale hockeyselectie. De 27-jarige keeper van Amsterdam werd door bondscoach Roelant Oltmans opgeroepen als vervanger van Ronald Jansen. De 33-jarige keeper van Den Bosch heeft last van een knieblessure. De nationale ploeg vertrekt volgende week naar Adelaide, waar op 9 oktober het zeslandentoernooi om de Champions Trophy begint. Titelverdediger Nederland speelt tegen Australië, Duitsland, Spanje, Pakistan en Zuid-Korea.

De volledige selectie: Brinkman, Eikelboom, Looije (Amsterdam), Lomans, Van Meer, Veen, Vogels (HGC), Klein Gebbink (Kampong), Jazet, De Nooijer, Van Wijk (Bloemendaal), Van Pelt (HDM), Bree (Pinoké), Van Heeswijk (Oranje Zwart), Delmee (Den Bosch), Buma (HCKZ).

    • Mark Hoogstad