HBG daagt Duitse staat voor rechter

ROTTERDAM, 26 SEPT.De Hollandsche Beton Groep (HBG) daagt de Duitse staat voor de rechter. HBG eist van de Duitse overheid 30 miljoen mark voor werk aan het Schürmann-complex in Bonn. De opdrachtgever, het Duitse ministerie van Bouwzaken, weigert dat te betalen.

De juridische stappen van HBG komen voort uit een slepend conflict over waterschade bij het Schürmann-complex in Bonn. Dat complex was, voor het besluit viel over een verhuizing van het Duitse parlement naar Berlijn, bedoeld als uitbreiding van het parlementsgebouw in Bonn. Een overstroming van de Rijn in december 1993 veroorzaakte enorme waterschade. Het complex is begin dit jaar gesaneerd en aangepast.

Vorige week had de Duitse staat aangekondigd dat zij HBG voor de rechter zal dagen voor de ontstane schade. HBG heeft inmiddels de dagvaardiging ontvangen. Het bedrijf moet volgens de Duitse staat een schadevergoeding betalen van 410 miljoen Duitse mark (460 miljoen gulden).

HBG was betrokken bij de bouw in Bonn via dochteronderneming HBW Beton- und Wasserbau. Die dochter heeft met onderaannemers het keldercomplex gerealiseerd. Dat is in 1992 en in de loop van 1993 opgeleverd. HBG zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de later door de overstroming ontstane schade. “Het was opgeleverd en door de opdrachtgever geaccepteerd”, zegt een woordvoeder van HBG. “Vanaf de oplevering berust de verantwoordelijkheid over het beheer van het complex bij de opdrachtgever.”

De HBG-dochter heeft daarnaast, zowel voor als na de overstroming, gewerkt aan de 'bovenbouw' van het nieuwe complex. De rekening daarvoor is door de Duitse staat, in dit geval het Duitse ministerie voor Bouwzaken, niet betaald. Vorig jaar is HBW Beton- und Wasserbau met een aantal partners al een procedure begonnen over een uitstaande rekening van 16 miljoen Duitse mark. Op korte termijn begint HBW ook een procedure over een rekening van 30 miljoen mark.

HBG betreurt het dat pogingen van de bouwonderneming om het conflict te schikken steeds op niets zijn uitgelopen en dat een proces onvermijdelijk is gebleken.

Overigens is de publicitaire schade voor HBG in Duitsland gering. “Ik denk niet dat we opdrachten zijn misgelopen door deze zaak”, zegt een woordvoerder. “In de berichten van het ministerie en de berichtgeving in de Duitse pers is steeds sprake van 'bij de bouw betrokken bedrijven'. Die worden niet bij name genoemd.”