Groentjes

Ierland profileert zich als ondernemersparadijs. Bedrijven worden gelokt met lage belastingtarieven, investeringspremies en een steeds beter opgeleide beroepsbevolking. Ook Nederlanders zien brood in de sprong westwaarts.

Tulip besloot in 1990 haar nieuwe fabriek in Ierland te bouwen. Alleen door een dreigement - een belasting van 35 procent op de overgehevelde kennis en kunde - wist de fiscus de computermaker voor Nederland te behouden. Ook Baan leek deze zomer Nederland als vestigingsplaats in te ruilen voor Ierland, door de hoge belasting op de winst die hier wordt behaald. Na een bescheiden fiscale tegemoetkoming liet Baan zijn plannen varen.

Maar de Rotterdamse uitgever AND (Internet en cd-rom) gaat wèl naar Ierland. Vorige week kondigde het bedrijf de bouw aan van een Ierse fabriek waar honderd mensen gaan werken. Misschien heeft het kleine AND in de onderhandelingen met fiscus en overheid minder gewicht in de schaal kunnen leggen dan grotere broeders Tulip en Baan. Hewlett-Packard compenseerde deze week het slechte nieuws over AND. De computer- en printerfabrikant investeert in eerste instantie 60 tot 65 miljoen in een Nederlandse pc-fabriek. Vestiging in Ierland was een optie, maar Nederland bleek meer geschikt, vindt HP.

Een Nederlandse overwinning dus? Het lijkt meer op een tegengoal bij een onoverbrugbare achterstand. Eén op de drie pc's die in Europa wordt verkocht komt uit Ierland. Van de zomer maakte HP een investering bekend van omgerekend meer dan 300 miljoen gulden in produktiefaciliteiten in het Ierse Leixlip. Het gras op de Ierse heuvels lijkt niet alleen groener, het is echt zo.

    • Michiel van Nieuwstadt