Gebrek aan eenheid grootste bedreiging volleybalvrouwen

ROTTERDAM, 26 SEPT. Historisch besef is traditioneel van ondergeschikt belang in de visie van Bert Goedkoop en niet alleen daarom telt voor het Nederlandse volleybalteam alleen de toekomst. Met de jongste vrouwenselectie ooit begint de bondscoach morgen aan het Europees kampioenschap in Tsjechië zonder de last te ervaren dat Nederland een titel te verdedigen heeft.

Het ongekende succes uit 1995 werd immers geleverd door een ploeg die inmiddels grondig is gerenoveerd. Desondanks kunnen Goedkoop en zijn discipelen een confrontatie met het verleden onmogelijk vermijden.

De titel op het EK in eigen land werd gevolgd door een knappe vijfde plaats op de Spelen van Atlanta achter de grootmachten in het internationale volleybal Cuba, China, Brazilië en Rusland. De Russinnen willen volgende week in Tsjechië maar al te graag de misstap uit '95 corrigeren. De eindelijk met goud voltooide missie van het Nederlandse mannenteam inspireerde de vrouwen tot forse investeringen in een gelijksoortig doel. Ook zij willen over drie jaar tijdens de Spelen van Sydney een olympische medaille veroveren.

Enkele internationals concludeerden dat de nationale competitie een remmende factor was in de ontwikkeling tot een internationaal gerespecteerd topteam en zo kreeg het roemruchte 'Bankras-model' van de mannen een onverwacht vervolg.

Een kopie wenste Goedkoop zijn strategie niet te noemen en lang niet alle speelsters wensen zichzelf alleen te pijnigen in het isolement van een trainingszaal. Juist die wetenschap bedreigt de harmonie in de jonge, ambitieuze selectie van Goedkoop. Als speler was de bondscoach eén van de pioniers bij het Amstelveense Martinus die de door Arie Selinger geregisseerde revolutie in het volleybal ontketenden. Goedkoop nam afscheid voor de Spelen van Seoel en de uitwassen van het 'Bankras-model' heeft hij niet meer meegemaakt.

Ron Zwerver ontpopte zich als de meest hartstochtelijke bewaker van het erfgoed van Selinger en in Riëtte Fledderus heeft hij zijn vrouwelijke pendant gevonden. Net als Zwerver destijds negeert de spelverdeelster van het Nederlandse team verleidelijke aanbiedingen uit het buitenland om zich geheel op de Spelen van 2000 te richten. Toen internationals als Ronald Zoodsma, Peter Blangé en Rob Grabert hun verblijf in het Nederlandse team als eenzame opsluiting in een gevangenis ervoeren, werden ze door Zwerver openlijk als verraders gebrandmerkt.

Zover zal Fledderus niet willen gaan. Toch zette de pas 19-jarige international vraagtekens achter de lucratieve transfer van haar leeftijdgenote Ingrid Visser naar het Braziliaanse Belo Horizonte. Volgens Fledderus mochten alleen de oudere internationals hun loopbaan bij het Nederlandse team combineren met een buitenlands avontuur. De ironie wil dat Ellis Leferink, met Fledderus in 1995 de revelatie van het EK in Nederland, de nationale competitie niet als een hinderlijke onderbreking in haar internationale programma beschouwt. De aanvalster met de snoeiharde sprongservice blijft ook dit seizoen haar club Volco trouw.

Zo leiden vele wegen naar Sydney. Toch kan het niet anders of de louter bij het Nederlandse team trainende internationals zien de riant betaalde Visser en haar collega's straks met gemengde gevoelens terugkeren uit Brazilië, Italië en Japan. Tijdens het EK in Tsjechië staat daarom meer dan de status van het Nederlandse vrouwenteam in Europa op het spel. Een botsing tussen geld en ideële motieven leidt gemakkelijk tot een scheiding der geesten en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van het 'tweede' Bankras-model.

    • Robèrt Misset