Feest, maar zonder Joosten

De lange productietijd - ruim een kwart eeuw - van de meer dan duizend pagina's tellende wetenschappelijke catalogus van het complete oeuvre van Piet Mondriaan, die deze herfst verschijnt, is de relatie tussen auteur Joop Joosten en zijn uitgever niet ten goede gekomen.

Uitgever Cees de Jong van V+K Publishing, organiseert volgende week, vooruitlopend op de daadwerkelijke publicatie van het boek een feestelijke bijeenkomst om de afronding van de productie van de Catalogue Raisonné Piet Mondrian te vieren. Joosten is niet voor de presentatie uitgenodigd, sterker nog, hij was er niet eens van op de hoogte gesteld.

In de afgelopen jaren is de relatie tussen auteur en uitgever danig verstoord geraakt. De Jong verwijt Joosten dat de verschijningsdatum in de loop der jaren keer op keer moest worden uitgesteld omdat de schrijver zijn tekst niet af had. Omgekeerd verwijt Joosten de uitgever dat deze zijn medewerking niet wilde verlenen aan een essentieel onderdeel van het boek: de opname van illustraties van àlle werken van Mondriaan. Dit laatste is een kostbare zaak, omdat de werken speciaal moesten worden gefotografeerd, maar hiervoor was aan Joosten een subsidie verleend door de Amerikaanse Paul Getty Trust. Na veel juridisch getouwtrek over en weer hebben beide partijen nu dan toch hun zin. De tekst van Joosten is af, gecorrigeerd en wel, en alle werken in de bestandslijst worden op formaat en in zwart/wit afgebeeld.

Het boek verschijnt in het Engels en zal in een oplage van 6400 exemplaren internationaal worden verspreid door diverse co-uitgevers, onder wie Harry N. Abrams in New York en Prestel Verlag in München.

Overigens vindt Joostens advocaat, mr. H.F. Doeleman, de publieke uitleg die De Jong bij de presentatie van de eerste drukfase wil geven over dit conflict, 'ongepast voor een uitgever'.