Ex-reparatiebedrijf Philips gaat fusie aan

DUIVEN, 26 SEPT. De 'doorgestarte' Philips-reparateur Berlo, tegenwoordig E-Care geheten, gaat ook de elektrische apparatuur van Sony, JVC, Sharp en Nokia repareren. Daartoe gaat het bedrijf een fusie aan met Van der Greft/ESN, dat zich tot nu toe richtte op reparatie van apparatuur van de genoemde Philips-concurrenten.

Door de fusie versterkt E-Care zijn positie als grootste reparateur van elektrische apparatuur. Het bedrijf is met 130 medewerkers nu al de grootste in de branche. Van der Greft is met vijftig werknemers ook al een van de grotere. De fusie zal mogelijk leiden tot het verlies van arbeidsplaatsen, maar niet tot gedwongen ontslagen.

Een fusie is volgens directeur J. Nierop van E-Care mogelijk omdat de belangrijkste aanloopproblemen achter de rug zijn. “We kunnen ons nu met de toekomst bezig houden.” Het bedrijf heeft een roerige periode achter de rug. Berlo ging in juni failliet, waarna Nierop en een collega-directeur verder gingen met hulp van Philips. Ongeveer de helft van de 250 werknemers verloor zijn baan.

Nierop verwacht dat de komende jaren nog tientallen reparatiebedrijven het onderspit delven. Onderzoek van Coopers en Lybrand voorspelt dat van de huidige circa vijfhonderd bedrijven er over enkele jaren nog maar 150 over zijn. Vorig jaar lieten Nederlanders nog voor 450 miljoen gulden repareren; over vijf jaar is dat naar verwachting nog maar 300 miljoen gulden.

De branche staat onder grote druk, omdat elektrische apparaten steeds goedkoper worden. Vervanging is daardoor vaak goedkoper dan steeds ingewikkelder reparatie. E-Care denkt de voorspelde sanering in de branche te kunnen weerstaan door voldoende omvang en specialisatie.

E-Care en Van der Greft gaan met onmiddellijke ingang samenwerken. De fusie moet in de tweede helft van 1998 gebeuren. Beide directeur-eigenaren van E-Care nemen dan een belang van 60 procent in Van der Greft/ESN. (ANP)