EU accepteert bananenbesluit

GENEVE, 26 SEPT. De Europese Unie legt zich neer bij de veroordeling door de Wereldhandelsorganisatie (WTO) van het Europese importregime voor bananen. De unie accepteerde formeel het besluit van de betrokken WTO-organen. Volgens de Europese ambassadeur bij de WTO, Roderick Abbott, zal de unie binnen de voorgeschreven termijn van dertig dagen laten weten hoe zij aan de uitspraak tegemoet denkt te komen. Daarna resteren vijftien maanden om die voornemens uit te voeren.

De klacht bij de WTO tegen het EU-importregime was afkomstig van de Verenigde Staten, Ecuador, Guatemala, Mexico en Honduras. Hun bezwaar was dat Europa de bananenimport uit voormalige koloniën voortrok.

De import van zogenoemde dollarbananen van Amerikaanse plantages op het Latijns-Amerikaanse platteland is namelijk aan banden gelegd. Volgens diplomaten heeft Europa drie mogelijkheden. Dat zijn het aanbieden van compensaties aan de betrokken landen, wijziging van zijn import- en vergunningenbeleid en het vragen van ontheffing aan de WTO voor bepaalde onderdelen van de uitspraak. (AFP/RTR/ANP)