Britse perscode drastisch verscherpt

LONDEN, 26 SEPT. Groot-Brittannië krijgt de strengste perscode van Europa. De voorzitter van de Britse klachtencommissie voor de pers, Lord Wakeham, zei dat gisteren bij de presentatie van de aangescherpte gedragsregels voor de pers. Na de dood van prinses Diana hebben hoofdredacties van Britse kranten in overleg met de klachtencommissie besloten om de inbreuk op privacy aan banden te leggen. De prinses kwam om het leven bij een auto-ongeluk nadat ze door persfotografen op motoren was achtervolgd. Haar broer noemde haar de “meest opgejaagde vrouw ter wereld”.

Chris Smith, minister voor Cultuur, Media en Sport, verwelkomde de nieuwe gedragscode met gejubel. Hij zei meer te zien in vrijwillige zelfbeperking van de media dan in een wet op de privacy. Wel zal de regering er op toezien dat de kranten hun beloften ook nakomen, verklaarde Smith.

De nieuwe gedragscode verbiedt de publicatie van foto's die na hardnekkige achtervolging of door onwettig gedrag zijn verkregen. Hoofdredacties zijn verplicht te controleren hoe foto's zijn bemachtigd en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. Fotografen mogen hun slachtoffers ook niet meer in groten getale 'overvallen' omdat het handgemeen van zo'n horde overweldigend en intimiderend kan zijn. De nieuwe gedragsregels staan niet toe dat persvertegenwoordigers langer voor een huis posten dan 'in het algemeen belang' gerechtvaardigd is.

Verder mogen kranten geen geld meer betalen aan minderjarigen voor verhalen. En jongeren kunnen op terughoudendheid rekenen zolang ze fulltime onderwijs volgen. Dat betekent dat de pers de zonen van prinses Diana, prins William en prins Harry, met rust laat totdat ze hun middelbare school hebben afgemaakt. Medische gegevens, persoonlijke correspondentie en intieme details mogen geen openbaar bezit worden door publicatie in de kranten. Als een blad zich niet houdt aan die regel, dient daarvoor een gegronde reden te zijn.

Presswatch, een particuliere organisatie die toeziet op de media, noemt de nieuwe gedragscode hypocriet, onwerkbaar en “een hoop gebakken lucht”.