Bosnische Serviër krijgt in Duitsland levenslang

DÜSSELDORF, 26 SEPT. Een rechtbank in het Duitse Düsseldorf heeft vandaag een Bosnische Serviër veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden. Nikola JorgiEÉc (50) werd schuldig bevonden aan elf gevallen van genocide, dertig moorden, 36 gevallen van mishandeling en driehonderd gevallen van ontvoering.

JorgiEÉc leidde in de oorlog in Bosnië een Servische militie die in twee moslim-dorpen, Grapska en varlije, in juni 1992 29 moslims vermoordde. De dertigste moord pleegde JorgiEÉc in de gevangenis van Doboj, ook op een moslim. JorgiEÉc heeft ontkend schuldig te zijn aan de wandaden; volgens hem is sprake geweest van een persoonsverwisseling.

JorgiEÉc, een slotenmaker, woonde van 1969 tot 1992 in het Duitse Bochum. Hij werd in december 1995 aangehouden toen hij naar Duitsland terugkeerde. De Duitse autoriteiten boden na de aanhouding aan JorgiEÉc uit te leveren aan het in Den Haag gevestigde VN-tribunaal, maar berechtten hem zelf toen het tribunaal liet weten overbelast te zijn.

Het proces tegen JorgiEÉc is het tweede in Duitsland tegen een Bosnische Serviër. Op 23 mei van dit jaar veroordeelde een rechtbank in München Novislav DjajiEÉc wegens medeplichtigheid aan moord in veertien gevallen. (AFP)