'Beperkt gezichtvermogen'; Inspectie stelt onderzoek in naar oogarts

AMSTERDAM, 26 SEPT. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt problemen rond een oogarts in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Over de arts is informatie binnengekomen waaruit blijkt dat hij wegens zijn beperkte gezichtsvermogen eigenlijk niet meer zou mogen opereren, maar dat toch doet.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid gaat het onderzoek enkele weken in beslag nemen. “We nemen dit zeer serieus. We gaan bekijken of die arts wellicht ongekwalificeerd te werk gaat. Als je namelijk inderdaad te weinig ziet, dan mag je natuurlijk niet opereren.”

Het Amsterdamse AMC ontkent de problemen met de chirurg. Een woordvoerder laat weten dat het om een “uitstekend arts” gaat en een “prima dokter”. De leiding zou geen klachten hebben gekregen over het functioneren van de man. Als er sprake zou zijn van wantoestanden, dan was allang ingegrepen, aldus de woordvoerder.

Wel onderzoekt de commissie van fouten en bijna-ongelukken van het AMC een prikincident waarbij de chirurg volgens de woordvoerder betrokken is geweest. Afgelopen weekeinde schoot de chirurg tijdens een ingreep bij een aidspatiënt met een ontsteking aan het netvlies plotseling uit met een injectienaald. Daarmee had hij zojuist medicatie in het oog van de patiënt gespoten. Bij het terugtrekken van de naald prikte hij in de vinger van zijn assistent.

Volgens de woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg richt het onderzoek van de Inspectie zich echter alleen op de kwaliteit van de zorg aan de patiënten. Het onderzoek zou vandaag beginnen en zal naar verwachting enkele weken in beslag nemen.