'Advertentie specialisten was misleidend'

DEN HAAG, 26 SEPT. Tekst en toon van de advertentie 'De regering kan uw gezondheid ernstige schade toebrengen', die de Orde van Medisch Specialisten begin juni in kranten en weekbladen plaatste, “blonk niet uit in fijnzinnigheid”. Dit schrijft minister Borst (Volksgezondheid) in een nota die zij gisteren publiceerde en waarin zij reageert op opmerkingen van de Tweede Kamer over het zogeheten 'Integratiewetje'. “De suggestie in de advertentie dat ik uit zou zijn op een dienstverband voor medisch-specialisten is misleidend.”

De Orde zat er met haar advertie behoorlijk naast, zo concludeert de minister. Er is geen sprake van dat “het vrijgevestigd zijn van een medisch-specialist van levensbelang is voor de patiënt”. Borst: “Het zou erg te betreuren zijn wanneer patiënten zich door de tekst hebben laten leiden en bezorgd zijn geworden over de toekomst van de zorgverlening.”

“Bij snelle lezing wekt de de advertentie de indruk dat medisch-specialisten in loondienst minder goed voor hun patiënten zouden opkomen. Dit is niet het geval”, schrijft ze.

In de nota rekent de minister ook voor dat de medisch-specialisten die meedoen aan experimenten met een nieuwe manier van honoreren zo'n 250 miljoen gulden hebben verdiend.