Aan koersval Gucci nog geen eind gekomen

AMSTERDAM, 26 SEPT. Aan de vrije val van Gucci is op de Amsterdamse beurs nog geen eind gekomen. Het Italiaanse modehuis verloor 2,80 gulden op 90,70. Sinds dinsdag heeft het fonds ruim 15 gulden ingeleverd. De AEX stond na het middaguur op 897,92 punten, een verlies van 6,59.

AMSTERDAM Een van de oorzaken van de lagere AEX was de daling van Wall Street gisteravond. Ook de dollar die verder wegzakte drukte de animo op het Damrak. De obligatiemarkt was licht negatief. Getronics was een van de spaarzame stijgers met een winst van twee kwartjes op 62,90. De automatiseerder was gisteren ook al gevraagd dankzij het overnamebod op de Noorse branchegenoot Ark ASA. Niettemin vragen analisten zich nog steeds af of Getronics wel voldoende geld overhoudt om de overnamestrijd rond Roccade tot het einde toe vol te houden.

Grootste daler onder de hoofdfondsen was Ahold, dat 1,70 gulden inleverde op 51,90. ABN Amro, dat zijn imago beschadigd weet door de mislukte beursgang van Holec, verloor zes dubbeltjes op 39,50. De verliezen van andere financiële waarden waren procentueel minder groot. Fortis verloor twee kwartjes op 81,50. Unilever raakte vanochtend 3,40 gulden kwijt op 419,50.

Het pond sterling ging vanochtend op de Europese wisselmarkten onderuit. De koers ging hard naar beneden door berichten in de zakenkrant Financial Times dat de Britse regering zich zou opmaken voor deelname aan de Economische en Monetaire Unie. Eén van de eerste koersen van het pond was 3,1835 gulden. Dat is meer dan een stuiver lager dan de slotkoers van 3,2365 gisteren.

De dollar was eveneens lager. Vanochtend noteerde de Amrikaanse munteenheid 1,9740 gulden, tegenover 1,9905 aan het eind van de handel gisteren.

De tekenen dat er wellicht een renteverhoging in Duitsland in aantocht is worden steeds sterker. Daardoor wordt de Duitse mark voor beleggers aantrekkelijker dan de dollar, hetgeen van negatieve invloed is op de koers van de Amerikaanse munteenheid. Vanochtend werd bekend dat de Duitse groothandelsprijzen in augustus met 1,5 procent omhoog zijn gegaan. Dat is de sterkste stijging sinds oktober 1995. Gisteren werd al bekend dat de importprijzen de afgelopen maand met 5,4 procent (op jaarbasis) zijn gestegen.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren opnieuw lager gesloten. De Dow Jones-index van de dertig grote fondsen zakte met 58,69 punten tot 7848,02. Oorzaak was de bekendmaking dat de index van Amerikaanse producenten van duurzame goederen in augustus met 2,7 procent is gegroeid, veel meer dan de 0,5 à 0,8 procent die was verwacht. Dat duidt op een sterke groei van de economie en betekent dus meer kans op inflatie en hogere rente.

De obligaties reageerden daarop met een daling en die sloeg over naar de aandelen. De oliefondsen deden het gisteren redelijk doordat sommige analisten goede kwartaalcijfers voor de oliesector voorzien.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio eindigde vandaag met een fors verlies. De Nikkei-index van 225 fondsen zakte met 347,25 punten tot 17.994,71. De daling van 1,9 procent werd door analisten toegeschreven aan winstnemingen en aan pessimisme over de komende economische ontwikkelingen in Japan.