Winkels

What's cooking

Wat is de overeenkomst tussen Frans mineraalwater, flinterdunne Chinese noedels en Amerikaanse mayonaise? Ze zijn te koop in de nieuwe culinaire cadeauwinkel What's cooking van voormalig styliste Jacqueline Overtoom in de Amsterdamse Reestraat. En bovendien hebben ze alledrie een blauwe verpakking. Overtoom sorteert haar Japanse theedoosjes, Thaise zoutjes, Russische soepen, Italiaanse sauzen, Turkse potjes en Russische blikjes op kleur en geeft ze een plaats in de felgroene, blauwe, oranje en gele hoekjes van haar winkel. Voor liefhebbers van culinaire hebbedingetjes, rare smaakjes, onleesbare etiketten en exotische dames die glimlachend op een pot pindakaas staan afgebeeld.

*What's cooking, culinaire cadeautjes, Reestraat 16, Amsterdam, di t/m vr 12-19u, za 11-18u, inl 020-4270630

Harley Davidson

Motorduivels en Harley-veteranen hebben de weg naar Harley World inmiddels waarschijnlijk al wel gevonden. Maar ook wie nog van plan is een levenslange liefde op te bouwen met 's werelds meest tot de verbeelding sprekende motorfiets moet eens een bezoekje brengen aan Harley World in Arnhem. De winkel is niet echt ingesteld op bezoekers die met het openbaar vervoer komen: Harley World ligt aan de rand van een industrieterrein bij de wijk Presikhaaf. Maar ja, Harley-liefhebbers reizen natuurlijk niet met de trein. Voor motorfietsen, fabrieksmodellen of custombuilt, accessoires en kleding.

*Harley World, Harley Davidson-artikelen, Ringoven 4, Arnhem, ma t/m za 9-18u, do t/m 21u, inl 026-3610050

Hotelporselein

Drie keer per jaar gaat film- en televisiewetenschapster Dorothee Verdaasdonk naar de Verenigde Staten om restpartijen hotelporselein op te kopen. Deze vinden vervolgens hun weg naar Golden Bend Tableware, een servieswinkel in een sfeervol souterrain aan de Amsterdamse Herengracht. De borden, dekschalen, theeserviezen, eierdopjes en slakkenschaaltjes staan opgestapeld en uitgestald van de deurmat tot de schoorsteenmantel. Klassiek wit of bordeauxrood, blauw of groen met gouden decoraties. Allemaal even robuust en schijnbaar onbreekbaar; een aangeschaft melkkannetje heeft in elk geval z'n eerste valpartij overleefd.

*Golden Bend Tableware, Amerikaans hotelporselein, Herengracht 510, Amsterdam, wo t/m za 12u30-17u, inl 020-6277784

Kunstkleding

Kunstenaar Philo Grégoire en kledingontwerper Antonio Pierino gingen een uniek samenwerkingsverband aan. In hun winkel annex galerie aan de Kromme Waal in Amsterdam verkopen zij 'kunstjurken'. Deze zijn gemaakt van handbeschilderde zijde of katoen en worden desgewenst door sieradenontwerpster Roos van bijpassende accessoires voorzien. Tot hun klanten rekenen zij theatermensen, bands, travestieten, dansers en 'bruiden die niet van dat witte taarten-werk houden'.

*Pierino & Philo's Clothes Art, kunstkleding, Kromme Waal 11, Amsterdam, di t/m za 10-18u, zo13-18u, inl 020-4217510

Beeldlijn

Een laagdrempelige winkel voor kunst, dat was het uitgangspunt toen Ineke Westdijk een half jaar geleden Beeldlijn opende. Veertig kunstenaars tonen er een gevarieerde collectie grafiek, keramiek, glas, sieraden en beelden aan de Krommestraat in Amersfoort. Hoewel de kwaliteit voorop staat, moet er voor elk budget iets te vinden zijn. De prijzen variëren van een kunstkwartet van ƒ 27,50 tot objecten van enkele duizenden guldens. Beeldlijn oogt nadrukkelijk niet als een galerie, maar ademt met toonbankje en vitrines de sfeer van een cadeauwinkel.

*Beeldlijn, Krommestraat 23, Amersfoort. Inl 033-4616340

Basics

Department Store-winkels, kortweg DEPT., bedacht een concept voor mensen die niet van kleding met frutsels en fratsen houden: basics, essentials, functionals of hoe eenvoudige, effen kledingstukken in gedempte kleuren nog meer kunnen worden aangeduid. De eerste DEPT. aan de Utrechtse Oudegracht heeft wel iets van een filiaal van de GAP, een New-Yorkse (en inmiddels internationale) keten van kledingzaken gespecialiseerd in degelijke truien, broeken, bloezen die voornamelijk begeerd worden om het merkje dat erop of erin genaaid is. Bij DEPT. is kleding te koop van de eigen merken DEPT. Department en Simple Standards en van Thomas Basics. J.C. Rags en Eddy's Jackets. Voor kleding die ook volgend seizoen niemand opvalt, maar wel altijd comfortabel is. Ook neutraal ondergoed en een unisex-geurende cosmeticalijn. In de winkel is ook een koffiebar ingericht, waar het aangenaam geprononceerd naar vers gemalen koffiebonen ruikt.

*DEPT. Department Store, kleding en accessoires, Oudegracht 151, Utrecht, ma t/m za 9u30-18u, do t/m 21u, inl 030-2333159