Vrouw sleept bisdom Roermond voor rechter

ROERMOND, 25 SEPT. Het bisdom Roermond, de kerkelijke rechtbank en een psychiater uit Venlo zijn gedagvaard in een kort geding op 13 oktober voor de president van de rechtbank in Roermond. Daar eist C. Heuvelmans uit Echt dat de drie partijen haar in goede naam en eer herstellen.

De kerkelijke rechtbank ontbond jaren geleden al op verzoek van de echtgenoot het huwelijk van de vrouw. Om tot die uitspraak te komen werd onder andere een rapport van de psychiater gebruikt. Daarin werd de vrouw als labiel en neurotisch omschreven.

De ontbinding door de kerkelijke rechtbank kwam jaren later pas in openbaarheid en veroorzaakte dit jaar in Limburg grote opschudding. Het medisch tuchtcollege tikte afgelopen zomer de psychiater op de vingers omdat deze haar rapportage had geschreven zonder de vrouw te hebben gesproken. De psychiater had slechts mensen uit Heuvelmans omgeving geraadpleegd.

De vrouw wil nu dat het bisdom, de kerkelijke rechtbank en de psychiater zich verontschuldigen voor hun gedrag. Ze eist dat zij in advertenties in twee regionale kranten en één landelijk dagblad wordt gerehabiliteerd. De eis is tot dusver niet ingewilligd. De vrouw heeft derhalve de rechtbank ingeschakeld. (ANP)