Voorkeur; Muziek

GERGJEV FESTIVAL Het Tweede Gergjev Festival in Rotterdam wordt 26 sept 20u15 afgesloten met de tweede acte van Wagners opera Lohengrin door solisten, koor en orkest van de Kirov Opera onder leiding van Valery Gergjev in De Doelen, terwijl het Rotterdams Philharmopnisch Orkest intussen in de Rotterdamse Schouwburg olv Jurjen Hempel de laatste voorstelling van Salome begeleidt. Vanaf 22u is er in de hal van De Doelen een slotfeest met verschillende muzikale optredens.

LOCATELLI CONCOURS Het tweede Locatelli Concours voor bespelers van de barokviool en de moderne viool vindt van 1 t/m 5 okt plaats in het Concertgebouw in Amsterdam, de plaats waar de Italiaanse violist en componist Pietro Antonio Locatelli van 1729 tot 1764 woonde aan de Prinsengracht 506. Het Combattimento Consort opent het evenement op 1 okt 20u15 in de Kleine Zaal met een concert olv Jan Willem de Vriend mmv de violist Rainer Kussmaul. Op het programma werk van Locatelli, Biber, Händel en Fasch. Op 2 en 3 okt zijn er vanaf 13u gratis toegankelijke halve finales in de Koorzaal. Op 4 okt 20u begint in de Kleine Zaal de finale moderne viool, op 5 okt om 14u is daar de finale barokviool. De jury voor beide soorten viool bestaat uit Marie Leonhardt, Rudolf Koelman, Rainer Kussmaul, Charles-André Linale, Jan-Willem de Vriend, Elizabeth Wallfisch en Keiko Wataya olv Ad 's-Gravesande.

ZUTPHENS ORGELFESTIVAL De vorig jaar voltooide restauratie van het Bader-Timpe orgel in de Zutphense Walburgiskerk, wordt dit weekeinde opnieuw gevierd met een orgelfestival. Op 26 sept 20u15 geven Albert de Klerk en Bert Matter een improvisatieconcert. Op 27 sept is er van 10-16u een open dag, om 20u15 gevolgd door een Bach-concert door Bert Matter. Op 28 sept 15u30 geven Johan Luijmes en Klaas Stok een gratis kinderconcert. Om 20u15 speelt Gustav Leonhardt.

BRAD MEHLDAU De legendarische jazzpianist Bill Evans overleed in 1980 maar de jonge Brad Mehldau lijkt zo zijn plaats in te kunnen nemen. 25 sept BIMhuis Amsterdam, 11 okt Oosterpoort Groningen (Jazz Marathon).

RUBEN GONZALEZ De Cubaanse pianist Ruben Gonzales lijkt dankzij de cd 'Introducing...' tegen zijn tachtigste alsnog wereldberoemd te worden. 27 sept Stadsschouwburg Nijmegen (16u), 28 sept BIMhuis Amsterdam (uitverkocht).

SWEET 75 Bassist Krist Noveselic van Nirvana begon zijn eigen band, nu als gitarist en met latin- en country-invloeden. 29 sept Melkweg, Amsterdam.

PRIMAL SCREAM Rock en dance is één ding voor Primal Scream, de Engelse hedonistenbende die voor de laatste cd 'Vanishing Point' de hulp inriep van dub-grootheden Adrian Sherwood en melodica-virtuoos Augusto Pablo. 30 sept Paradiso, Amsterdam.

SWAMP DOGG De laatste der oude soulmannen uit het diepe zuiden van de VS. 1 okt Tivoli, Utrecht, 4 okt Paradiso, Amsterdam.

Wijnfestival