Veel gesprekstof maar weinig omzet op beurs

AMSTERDAM, 25 SEPT. Handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs hadden vanochtend voldoende gespreksstof. De omzet bleef daarentegen uit. De beursgraadmeter, de AEX-index kwam nauwelijks in beweging. Vroeg in de middag noteerde de beursindex 2,72 punten hoger op 907,88 punten.

AMSTERDAM Philips en DSM waren vanochtend twee van de weinige uitschieters op een wederom rustige Amsterdamse effectenbeurs. De koers van het aandeel Philips steeg 3,50 gulden naar 159,90 gulden. Het aandeel DSM, dat gisteren ook al in trek was, klom vanochtend nog eens 4,40 op 196,40 gulden.

Toch waren de koersstijgingen van deze fondsen niet het gesprek van de dag. Dat onderwerp was nog steeds de uitgestelde introductie van het elektro-technische concern Holec Holland. Handelaren menen dat die geen terugslag zal hebben op de beurskoersen, maar stellen wel dat de ABN Amro lelijk gezichtsverlies heeft geleden.

Ook Getronics stond in de belangstelling. De handel in de automatiseerder was bijna de hele ochtend opgeschort in afwachting van een persbericht. De inhoud was bij handelaren al bekend: Getronics brengt een bod uit van circa 300 miljoen gulden op een Noors automatiseringsbedrijf. Dat betekent mogelijk dat Getronics afziet van zijn pogingen het Nederlandse staatsbedrijf Roccade over te nemen. Voordat de handel in het aandeel werd stilgelegd, noteerde Roccade een dubbeltje hoger op 61,50 gulden. Daarna schoot de koers omhoog met 2,10 gulden (3,42 procent) naar 63,50.

Amsterdam was een van de weinige beurzen in Europa waar de index steeg. Londen, Parijs en Frankfurt moesten alle drie een kleine stap terug.

Naast Philips en DSM was ook KNP BT in trek. De voormalige papierreus die zich nu toelegt op verpakkingen en distributie, steeg met 2,40 naar 52,30 gulden. Verder was ASM Lithography opnieuw gevraagd. De onderneming boekte een koersstijging van vier gulden op 210 gulden

Nutricia kondigde vanmiddag aan het Turkse voedingsconcern Carmosan over te nemen. De koers van het fonds ging 30 cent omlaag op 59 gulden.

De Amerikaanse dollar heeft zich vanmorgen op de Europese valutamarkten licht hersteld van de koersval met drie cent op de voorgaande dag. Even na het middaguur was de dollar 2,0002 waard, bijna een cent meer dan de slotkoers van 1,9940 gulden gisteren.

Het pond sterling, dat gisteren bijna 4,5 cent verloor, steeg ook iets. De koers steeg van 3,2175 tot 3,2348 gulden. In de noteringen van de overige Europese valuta's kwam nauwelijks verandering.

NEW YORK Na een aarzelend begin gingen de koersen op Wall Street gisteren hard omhoog. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen sloeg in het laatste uur van de handel echter de tegenovergestelde richting in en sloot met een verlies van 63,35 punten op 7906,71.

Analisten vermoeden dat beleggers, bij gebrek aan economisch nieuws, wachten op de stroom kwartaalcijfers die binnenkort loskomt.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is na vier achtereenvolgende dagen met koersstijgingen lager gesloten. De Nikkei-index daalde met 78,12 punten (0,42 procent) tot 18.341,96. Handelaren schreven dat toe aan winstnemingen.