Twente blijft gebukt gaan onder Diekman-syndroom

HEERENVEEN, 25 SEPT. Heerenveen en FC Twente zijn twee provincieclubs met een batig saldo en ambitieuze toekomstplannen. Ze verkopen hun beste spelers aan rijkere verenigingen. Ze bezoeken stad, land en buitenland om de bestaande selectie aan te vullen. Heerenveen koopt excentrieke voetballers uit exotische oorden.

FC Twente koopt sobere voetballers vlak voor of vlak over de grens. De verschillende clubculturen kwamen gisteren tot uiting in het Abe Lenstra-stadion. Heerenveen won met 2-1 en wacht met spanning op de komende competitiewedstrijd tegen Ajax. Het onderlinge verschil is vier punten in Amsterdams voordeel.

FC Twente speelde gisteravond een laffe wedstrijd. Door blessures van de aanvallers Bosman en Petrov was trainer Meyer naar eigen zeggen genoodzaakt met slechts één diepe spits te beginnen. Het resultaat was een verdedigende speelwijze die in de eerste helft geen enkel uitzicht bood op een scoringskans. Meyer maakt in de conservatieve Nederlandse voetbalwereld indruk met zijn volle boekenkast en zijn vooruitstrevende trainingsmethoden, maar de man met het sluike haar en de grote gymschoenen is geen coach met aanvallende pretenties. Volgende week mag Meyer het tegendeel bewijzen tegen het Noorse Lillestr, dat de 1-0 voorsprong in het UEFA-Cuptoernooi op degelijke, Scandinavische wijze zal verdedigen.

Meyer mist de ongedwongen houding van zijn college De Haan van Heerenveen, die zijn elftal het liefst “gejaagd door de wind” ziet manoeuvreren. Het lijkt niet uit te maken welke vreemdelingen in de pompeblêden spelen. In het shirt van Heerenveen vertoont elke voetballer aanvallende trekjes. Zelfs de kleine Roemeense vleugelverdediger Mitrita was tegen FC Twente in de tweede helft op zoek naar persoonlijk succes. Voor rust keek hij nog schichtig om zich heen, na rust toonde hij een tomeloze aanvalsdrift met zijn korte beentjes en zijn driftige passen. Mitrita maakte de beslissende tweede treffer, op aangeven van Samardzic. Mitrita was nauwelijks uitgeroepen tot 'man van de wedstrijd' of hij leed sullig balverlies, dat net niet tot de onverdiende gelijkmaker leidde.

FC Twente voetbalde zoals de club gewend is, verzorgd maar zonder overgave. De eeuwige subtopper lijdt al jaren aan het Diekman-syndroom. In het asgrauwe stadion kan geen enkel elftal tot bloei komen. De kille tribunes en de eindeloze sintelbaan leiden bijna vanzelfsprekend tot voorzichtig en voorspelbaar voetbal. Het fletse shirt, rood met witte banen, spreekt evenmin tot de verbeelding. Volgend voorjaar kan het juk van saaiheid worden afgeworpen als het Arke-stadion wordt ingewijd. Het nieuwe onderkomen van FC Twente vertoont op de tekentafel dezelfde contouren als het stadion van Heerenveen. Het is echter zeer de vraag of de sfeer in Twente Friese trekjes zal vertonen.

Heerenveen speelde in de eerste helft tegen zijn natuur. Uit angst voor een counter bleef de thuisclub volharden in risicoloos circulatievoetbal. Heerenveen legde pas na rust alle schroom van zich af. “Ik heb in de rust het bord er maar weer eens bijgepakt”, verklaarde De Haan de veranderde tactiek. Opeens stonden de bijna veertienduizend supporters op de banken. Ze zagen de ene flitsende aanval na de andere en zongen hun kelen schor voor een Roemeen, een Nigeriaan, een Joegoslaaf en een verdwaalde Brabander. Van Nistelrooy toonde aan waarom hij zo'n goede investering is van Heerenveen. De snelle, wendbare spits is afkomstig van FC Den Bosch waar hij jarenlang onder zijn niveau heeft gevoetbald. Van Nistelrooy zorgde voor 1-0 na een slimme pass van Ebiede, de nieuwe publiekslieveling uit Nigeria.

Na de 2-0 van Mitrita leek de wedstrijd beslist, maar de verdedigers van Heerenveen vertoonden dezelfde nerveuze trekjes als in het verleden en boden FC Twente de gelegenheid een paar kansen af te dwingen. De invalbeurt van Vennegoor of Hesselink zorgde niet alleen voor hilariteit op de tribunes (hoe kunnen nu twee man tegelijk invallen?) maar ook voor meer stootkracht in de voorhoede. Vennegoor of Hesselink toonde het ongelijk van zijn coach, die hem een uur lang op de bank had laten plaatsnemen. De invaller zorgde een kwartier voor tijd voor de Anslusstor van FC Twente.

De Duitse terminologie is aan trainer Meyer niet langer besteed. In voorbeeldig Nederlands sprak hij na afloop over zijn tevreden gevoelens. “Dit is een normaal resultaat. Heerenveen was de betere ploeg. Ik kan mijn spelers niets verwijten.” De winnende coach De Haan keek reikhalzend uit naar zaterdagavond, als Ajax op bezoek komt. “Ik ben benieuwd of we de tank weer vol krijgen. Ons spelletje kost veel energie. Ach ja, Ajax, ik ben reuze benieuwd.”

    • Jaap Bloembergen