Turks leger trekt weer massaal N-Irak in

ANKARA, 25 SEPT. Voor de tweede keer sinds mei zijn Turkse troepen massaal de grens overgestoken met Irak, om strijd te leveren tegen de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) in het door Iraakse Koerden gecontroleerde Noord-Irak.

De Turkse legerstaf ontkent noch bevestigt berichten dat sinds gisteren ten minste 10.000 militairen vanuit verschillende plaatsen in Zuidoost-Turkije de grens zijn overgestoken. Via de grensplaats Habur zijn volgens ooggetuigen gisteren eveneens zeker 100 tanks en ander militair materieel naar de Iraaks-Koerdische enclave overgebracht. De operatie gebeurt volgens berichten in de Turkse media opnieuw op verzoek van de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Masoud Barzani, die al geruime tijd in gevecht is met de PKK in het bergachtige grensgebied. De KDP stelt dat de PKK in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijke machtsfactor in hun regio. Hierdoor zijn de PKK-rebellen eveneens in staat om aanvallen uit te voeren op militaire en burgerdoelen in Zuidoost-Turkije. Daar woedt al sinds 1984 een guerrillatussen het Turkse leger en de PKK, waarbij een kleine 30.000 doden zijn gevallen.

De KDP, die in de strijd met de rivaliserende Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani midden vorig jaar Iraakse troepen tot de administratieve hoofdstad van de Iraaks-Koerdische enclave, Arbil, toeliet, werkt al lang samen met het Turkse leger. Barzani is zo in staat om volledig de hand te leggen op de tolgelden die via Habur worden geïnd. Dat is vrijwel de enige bron van inkomsten voor de Iraakse Koerden.

Sinds de militaire operatie in mei laat noch het Turkse leger, noch de KDP van Barzani journalisten en andere waarnemers in Noord-Irak toe. De Turkse militairen trokken in de zomer een groot deel van hun troepen terug, maar het is volstrekt onduidelijk hoeveel Turkse soldaten min of meer permanent in Noord-Irak zijn gestationeerd. Met name de Europese landen hebben zich in het verleden kritisch uitgelaten over de grensoverschrijdende operaties, maar het Turkse leger claimt dat het machtsvacuüm in Noord-Irak het op gezette tijden dwingt om daar zelf orde op zaken te stellen.