Travelers Advantage neemt bank Salomon Brothers over

NEW YORK, 25 SEPT. De financiële dienstverlener Travelers Advantage neemt zakenbank Salomon Brothers Inc. over. Met de transactie is 9 miljard dollar (18 miljard gulden) gemoeid. Dat hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt.

De overname heeft plaats met gesloten beurzen. Travelers betaalt per aandeel Salomon 1,13 aandeel Travelers. Verschillende onderdelen van de bedrijven die elkaar overlappen zullen worden samengevoegd. Volgens Travelers' topman Sanford Weill zullen de samengevoegde bedrijven vanaf de eerste dag een positieve invloed op het bedrijfsresultaat hebben en volgend jaar al tot tien procent groei leiden. De transactie, die voor het einde van het jaar moet zijn voltooid, zal 400 tot 500 miljoen dollar aan kosten met zich meebrengen.

Onder de Travelers-paraplu zit onder meer Smith Barney, een investeringsbank met een uitgebreid retailnet, verzekeraars en een commerciële bank. De samenvoeging met de Salomon Brothers Inc., bestaande uit een investeringsbank, een beurshandelaar en belangen in olie, zal overlappingen te zien geven, maar tegelijkertijd voor beide een uitbreiding betekenen. De banken Salomon Brothers en Smith Barney zullen samensmelten tot Salomon Smith Barney Holdings met twee gelijkwaardige topmannen afkomstig van beide banken hebben, te weten Deryck Maughan en James Dimon. Topman van Salomon Inc., Robert E. Denham, neemt zijn ontslag zodat Sanford Weill topman van het nieuwe bedrijf zal worden.

“De elkaar complementerende zakelijke sterke punten van deze twee organisaties zullen een financieel machtige en formidabele concurrent vormen in wellicht elk facet van de effectenindustrie overal ter wereld,” aldus Weill gisteren in een verklaring. Volgens Maugham van Salomon zijn Smith Barney en Salomon Brothers 'natuurlijke partners'. Hoewel er al enige dagen geruchten waren rond Travelers en Salomon is Weill eerst nog langs geweest bij Bankers Trust en J.P. Morgan, voordat hij een overeenkomst sloot met Salomon. Na Morgan Stanley Dean Witter en Merrill Lynch is Travelers nu in grootte de derde zakenbank.

De drijfveer om samen te gaan is ingegeven door veranderende bankregulering in de VS die het commerciële banken mogelijk maakt om voor een kwart van hun inkomsten uit een eigen investeringsbank of uit een belang daarin te halen. Ook is het aantrekkelijk voor een investeringsbank om toegang te hebben tot een retailnet en andersom, voor de retailer om toegang te hebben tot de research en aandelenemissie van een investeringsbank. Salomon is een zeer gerenommeerde bank met contacten in de hele wereld en een belangrijke begeleider van aandelen- en obligatie-emissies. De tienduizend handelaren van Smith Barney zitten te popelen om Salomons producten te verkopen. Die noodzaak om toegang te hebben tot de kleine beleggers erkende Salomon al eerder dit jaar toen het een overeenkomst sloot met beleggingsfonds Fidelity Investments om zijn effecten via dat kanaal aan te bieden. Inkomsten daaruit zijn vrij constant en dat is aantrekkelijk. Salomon heeft een systeem waarbij voor eigen rekening gespeculeerd wordt en dat leidt vaak tot wisselvallige resultaten bij het bedrijf. Het leidt ook tot vaak hoog oplopende bonussen. Gefluisterd wordt nu al dat Weill aan dat systeem vast en zeker een eind aan zal maken. Eerder dit jaar gingen Morgan Stanley en Dean Witter Discover (10 miljard dollar) samen en ook Bankers Trust en Alex Brown Securities (1,7 miljard). De golf van transacties tussen zakenbanken en effectenfirma's heeft gezorgd voor een stoelendans van landelijke banken en financiële dienstverleners. Vorige week was het meest recente voorbeeld in een lange reeks overnamen de koop van Quick & Reilly door Fleet Bank voor 1,6 miljard dollar. Analisten verwachten nog enkele grote transacties, omdat bijvoorbeeld een aantrekkelijke partner als PaineWebber met een landelijk netwerk nog steeds 'vrij' is. Aandelen van andere firma's, zoals Lehman Brothers, Bear Sterns, Donaldson Lufkin & Jenrette en A.G. Edwards, reageerden gisteren met koerswinst.

Waarnemers verwachten dat het nieuwe Travelers te veel financiële analisten en ook te veel fixed-incomehandelaren heeft. Ook de administratie-afdelingen zullen uitpuilen en Weill zal daar zeker willen snoeien. Dat betekent niet alleen dat mensen moeten verdwijnen met waarschijnlijk aanzienlijke vertrekpremies maar ook dat er frictie zal zijn op diverse afdelingen tussen 'invechters' en 'zittenblijvers'. Probleem daarbij is dat velen niet zullen weten of ze tot de ene dan wel de andere groep behoren. Travelers was gisteren nog zeer terughoudend met mededelingen daarover.

Travelers heeft 58.000 employees en Salomon ongeveer 7.000. Vorig jaar had Travelers een omzet van 21,7 miljard dollar en een netto winst van 2,3 miljard. Het bedrijf heeft behalve Smith Barney ook de onderdelen Traveler's Life & Annuity, Primerica Financial Services, Travelers Property Casualty en Commercial Credit onder zich. Salomon Brothers had vorig jaar een omzet van 9,04 miljard dollar en een winst van 617 miljoen. Het bedrijf bestaat naast de bank uit termijngoederenhandelaar Phibro en Phibro Energy, dat 40 procent belang heeft in olie. Salomon was in de jaren tachtig een van de hoogvliegers op Wall Street en is op het gebied van obligaties nog altijd dominant. De reputatie van de bank kreeg in 1991 een knauw toen de bank werd beschuldigd van geknoei met veilingen van staatsobligaties.

Belegger Warren Buffett nam toen een groot belang in Salomon, benoemde een nieuwe topman die voor iedereen aanvaardbaar was en herstelde de rust in de bank. Buffett heeft via zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway nog altijd 18,9 procent in Salomon maar was dat al aan het afbouwen. Buffett beschouwt Salomon, zo zei hij vorig jaar, niet meer als een van zijn kernbeleggingen. Gisteren werd inderhaast uitgerekend dat Buffett ongeveer 12 procent rendement per jaar heeft gehad van zijn belang in Salomon Brothers.

    • Lucas Ligtenberg