Straatgeweld (1)

Niemand begrijpt waarom er zo'n vreselijk geweldsmisdrijf in Leeuwarden plaats heeft kunnen vinden. Maar het is volgens mij heel gemakkelijk te verklaren en ik begrijp niet dat pedagogen en psychologen er maar niet uit kunnen komen waardoor een paar 'dertigers' een onschuldige op zo'n afschuwelijke manier de dood injoegen.

Wij hebben hier te maken met de erfenis van de zogenaamde 'vrije opvoeding' uit de jaren zestig. Het kind moest zelf kunnen ontdekken en er mocht hem niets in de weg gelegd worden, zodat de exploratiedrang ongehinderd bevredigd kon worden. Gevolg is dat het kind niet aangereikt kreeg waar de grenzen lagen en nog liggen.

Wij volwassenen moeten een kind duidelijk maken wat wel kan en wat absoluut niet kan. Een kind kan z'n eigen grenzen niet bepalen dat moeten wij voor ze doen.

Derhalve pleit ik ervoor dat ouders er zich weer voor inzetten om hun kind(eren) een goede opvoeding te geven. Kinderen moeten leren om zich weer aan bepaalde regels te houden en geef het kind maar eens straf als het dat verdient, de 'tere kinderziel' kan heus wel wat hebben.

Terug naar het no-nonsense-tijdperk, waar vader en moeder de baas waren en niemand anders en stoppen met dat softe gedoe.

    • C. van Lunteren