Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een portret van de Rotterdamse burgemeester Peper die volgens de rechter onzorgvuldig handelde bij het ontslag van hoofdcommissaris Brinkman. Vandaag oordeelde bemiddelaar De Vries dat de terugkeer van de politieman onmogelijk is. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het Somalische gezin dat een maand geleden door de buurt uit hun huis in Den Bosch werd verjaagd en nog geen nieuwe woning heeft. En een gesprek met de vader van Jos Kloppenburg die een jaar geleden in Amsterdam op straat werd doodgeslagen. Morgen doet de rechter in hoger beroep uitspraak in de zaak tegen de daders. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova. Gaat uitgebreid in op Winnie Mandela die vandaag in Zuid-Afrika voor de Waarheidscommissie moest verschijnen. Ook aandacht voor een belangrijke toespraak die president Clinton vandaag hield in Little Rock over racisme en discriminatie. En een item over de onveiligheid van historische vliegtuigen als de Dakota die door hobby-clubs in de lucht worden gehouden. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Wonderen der Natuur. Natuurfilm over Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ned.3, 19.18-19.53u.

People's century. Serie documentaires waarin de geschiedenis van de 20ste eeuw wordt verteld door degenen die haar hebben meegemaakt. 1948 - Boom time, over de wederopbouw van West-Europa en Japan na WO II en de belofte van politici voor economische groei en welvaart. BRTN2, 20.30-21.20u.

Zembla: De val van Winnie Mandela. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.50-21.50u.

Land zonder kwaad. Documentaire over de strijd die de Braziliaanse Guarani- en Tupiniquimindianen voeren tegen papiermultinational Aracruz. Ned.1, 21.08-21.41u.

Alle Räder stehen still. Reportage over een noodlijdende traktorfabriek in Vladimir, 200 kilometer ten oosten van Moskou. Duits.2, 21.45-22.30u.

Horizon: Out of Asia. Archeologische vondsten in Australië zouden nieuwe bewijzen bevatten over het ontstaan van de mens. BBC2, 22.25-23.15u.

Panorama: Dolle koehandel. Reportage over de honderduizenden kilo's Brits rundvlees die in de Europese winkels zouden zijn terechtgekomen. BRTN1, 22.30-23.00u.

Contergan - vorbei, vergessen, aktuell? Het slaapmiddel Contergan, dat in Nederland en België onder de naam Softenon werd verkocht, kwam in 1957 in Duitsland op de markt. Dit slaapmiddel bleek schadelijk voor ongeboren kinderen en werd uiteindelijk uit de handel genomen. Contergan wordt echter in ontwikkelingslanden weer gebruikt als geneesmiddel tegen lepra en voor huidaandoeningen als gevolg van aids. Duitsl.2, 23.00-23.30u.

QED - Challenging children. Over de opvoeding van kinderen in de jaren '90. Maar weinig mensen nemen de problemen van ouders met hoogbegaafde kinderen serieus. BBC1, 23.20-0.00u.

KUNST

Aubette, la grande salle des fêtes. Een mengeling van virtual reality, dans, kunst, documentaire en fictie. In de door Theo van Doesburg in 1926 ontworpen ciné-dancing Aubette in Straatsburg worden gesprekken met twaalf Nederlandse kunstenaars afgewisseld met dansfragmenten die zich afspelen in de virtual reality waarvoor de ruimte van de Aubette is nagebouwd in de computer. Ned.3, 23.25-0.15u.

Het Nederlands Film Festival '97. Verslag van dit festival in Utrecht met de nominaties van de acteerprestaties in de categorieën tv-drama, korte documentaire en film. Ned.1, 23.53-0.08u.

Late review. Aandacht voor onder meer het nieuwe boek van de Australische schrijver Peter Carey Jack Maggs, gebaseerd op het personage Magwitch uit Dickens' Great Expextations. BBC2, 0.15-0.55u.

FILMS

Le ruffian (José Giovanni, 1983, Frankrijk/Canada). Zie Film-vooraf. TV5, 20.00-21.30u.

Caveman (Carl Gottlieb, 1981, VS). Regiedebuut van de scenarist van 'Jaws' is melige parodie op het leven in de oertijd, met menig anachronisme à la The Flintstones. Voertaal bestaat uit verstaanbaar brouwsel van neologismen. Met Ringo Star als underdog, Dennis Quaid, Shelley Long, Barbara Bach. RTL5, 20.30-22.20u.

Falling over Backwards (Mort Ransen, 1990, Canada). Intelligent geschreven en mooi gespeelde romantische komedie steekt mild de draak met alledaags racisme. Oudere joodse man in rolstoel (Saul Rubinek) en diens zoon huren kamer bij zwangere alleenstaande vrouw. Duitsl.3-West, 23.18-1.00u., nagesynchroniseerd.

La notte (Michelangelo Antonioni, 1961, Italië/Frankrijk). Middelste deel van Antonioni's klassieke drieluik van de vervreemding (dat verder bestaat uit 'L'avventura' en 'L'eclisse') volgt, met een minimum aan dialoog, vierentwintig uur uit het uitgeholde huwelijksleven van de Milanese schrijver Marcello Mastroianni en Jeanne Moreau. Duitsl.2, 23.45-1.40u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Long Hot Summer (Martin Ritt, 1958, VS). Enkele verhalen van William Faulkner stonden model voor zinderend, Freudiaans drama. Paul Newman kreeg in Cannes acteursprijs voor rol van Ben Quick, die olie gooit op de onderhuidse spanningen binnen een door vader Orson Welles getiranniseerde familie in het diepe Zuiden. Ook met Joanne Woodward, Anthony Franciosa, Lee Remick en een gastrol van Angela Lansbury. Duitsl.1, 0.50-2.45u.

Happy-End am Wörthersee (Hans Hollmann, 1964, Oostenrijk). Blijspel over twee Berlijnse kinderen op vakantie. Morgen, Duitsl.1, 14.30-15.50u.

Unsere Pauker gehen in die Luft (Harald Vock, 1970, West-Duitsland). Met schlagers opgeluisterde situatiekomedie over een strenge gymnasiumrector en diens tweelingbroer. Morgen, Duitsl.1, 20.15-21.50u.