Schiphol hoeft dagvluchten dit jaar nog niet te beperken

DEN HAAG, 25 SEPT. Schiphol hoeft dit jaar het aantal vluchten gedurende de dag niet te beperken, schrijft de commissie Geluidhinder Schiphol in een advies aan minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat). Het plan van Schiphol om tijdens de piekuren het luchtverkeer te beperken leidt tot vertragingen, meer geluidshinder in de avonduren en meer vervuiling door wachtende vliegtuigen.

De commissie is de belangrijkste adviseur van de minister bij haar beoordeling van de maatregelen tegen geluidshinder die Schiphol enige weken geleden aankondigde. In de commissie zijn de luchtvaartmaatschappijen, rond de luchthaven gelegen gemeenten, de milieubeweging en de provincie Noord-Holland vertegenwoordigd. Als gevolg van de groei van de luchtvaart overschrijdt Schiphol dit jaar de geluidsnormen die twee jaar geleden door kabinet en Tweede Kamer werden vastgesteld.

“Onder grote druk en met tegenzin” ziet de commissie af van het strikt handhaven van de geluidsnormen. “Overschrijding is alleen dan acceptabel wanneer deze zo begeleid wordt dat voor omwonenden verbeteringen zichtbaar worden.” Minister Jorritsma zal naar verwachting volgende week haar oordeel geven over de maatregelen die Schiphol wil nemen om de overschrijding van de geluidsnormen te beperken.

De Tweede Kamer sprak vanmorgen met minister Jorritsma over de overschrijding van de geluidsnormen op Schiphol. Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks wierp zijn collega's van PvdA, CDA, D66 en VVD voor de voeten dat ze in feite nu al een permanente overschrijding van de geluidsnormen gedurende de nacht toelaten. VVD-leider Bolkestein bepleitte vorige week de overschrijding van de geluidsnormen ook overdag te gedogen.

Rosenmöller vond dat er “een luchtje zit” aan het advies van de commissie Geluidhinder. “Het bevestigt de gedachte dat er hoog spel gespeeld wordt en niet wordt nagedacht over de vraag hoe we binnen de geluidscontouren kunnen blijven. Het is kennelijk een wet van Meden en Perzen dat steeds de ecologische grenzen gaan schuiven.”

De maatregelen die Schiphol voor overdag wil nemen leveren volgens de commissie Geluidhinder geen voordelen op voor de omwonenden. Als alternatief oppert de commissie de regels voor het vliegverkeer in de avond en nacht te verscherpen.