Ritzege Van Bon in Spaanse ronde

ROTTERDAM, 25 SEPT. Na een succesvolle vluchtpoging en een machtige sprint heeft Leon van Bon gisteren de achttiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 25-jarige wielrenner van Rabobank zorgde in Valladolid voor het tweede Nederlandse dagsucces. Bart Voskamp van TVM schreef de achtste etappe op zijn naam. De Zwitser Alex Zülle blijft drager van het amarillo.

Voor Rabobank betekent de zege van Van Bon een schrale troost in een teleurstellend verlopen hoogseizoen. Na de zwakke prestaties in de Tour de France had ploegleider Theo de Rooy gehoopt op een opleving van zijn duurbetaalde ronderenners, maar Peter Luttenberger en Patrick Jonker blijken twee maanden later evenmin in topvorm. Ze spelen een ondergeschikte rol in het klassement en zijn geen coureurs die zich kunnen concentreren op een ritzege.

Van Bon daarentegen is een specialist in eendaagse wedstrijden. Hij won dit jaar drie onbeduidende koersen. Hij was de Nederlandse uitblinker in de meeste voorjaarsklassiekers. Van Bon beschouwt de overwinning van gisteren als het hoogtepunt in zijn prille loopbaan en als een revanche voor zijn teleurstellend verlopen Tour de France, waar hij met een blessure moest opgeven. “Ik heb een paar jaar tegen zo'n zege aangehikt. Dit was mijn laatste kans en die heb ik toch maar mooi gegrepen.”