MVV onder de voet gelopen door Ajax

ROTTERDAM, 25 SEPT. Mede door drie treffers van de voet van Shota Arveladze heeft Ajax gisteren met 7-0 gewonnen van hekkensluiter MVV. Michael Laudrup (2), Tijani Babangida en invaller Dani waren de andere doelpuntenmakers in een wedstrijd waarin thuisploeg Ajax de ploeg uit Maastricht volledig onder de voet liep. MVV is na zeven duels nog zonder punten en hoopt zaterdag een einde te maken aan de trieste reeks wanneer NEC op bezoek komt in stadion De Geusselt.

Arveladze vervulde gisteren een hoofdrol bij de koploper uit de Nederlandse voetbalcompetitie. De Georgische spits scoorde voor rust drie keer, maar zag een hattrick mislukken omdat routinier Laudrup het derde doelpunt voor zijn rekening na. Arveladze had zich eigenlijk moeten melden bij het nationale elftal dat gisteren tegen Moldavië een WK-kwalificatieduel speelde, maar op verzoek van Ajax hoefde hij niet in de Moldavische hoofdstad op te draven. Arveladze's tweelingbroer Archil van NAC ontkwam niet aan zijn interlandverplichtingen.

Ook in de andere duels werd volop gescoord. In zeven wedstrijden vielen maar liefst dertig doelpunten. De Graafschap droeg nadrukkelijk bij aan dat totaal door Volendam met 5-0 te verslaan. Redeker, Van der Haar (2) en Viscaal (2) schoten raak in het vissersdorp. In de laatste drie competitieduels werd Volendam-doelman Hilbers vijftien keer gepasseerd. Tegen De Graafschap maakte de voormalige keeper van IJsselmeervogels andermaal een onzekere indruk en ging hij bij zeker twee treffers niet vrijuit.

Willem II is bezig aan een opmerkelijk herstel. Na de overwinning op Volendam won de ploeg gisteren voor eigen publiek met 3-2 van streekgenoot RKC, de ploeg uit Waalwijk die al in de derde minuut aan de leiding kwam. Het beslissende doelpunt kwam op naam van middenvelder Bert Konterman die in de 72ste minuut met een droge uithaal zijn tweede doelpunt van de wedstrijd aantekende. Vijf minuten later bepaalde veteraan John Lammers van RKC de eindstand op 3-2.

Roda JC hervond zich gisteren na de 2-0 nederlaag van afgelopen zondag tegen Heerenveen. Tegen NEC was de ploeg van trainer Martin Jol oppermachting. Het veldoverwicht resulteerde in doelpunten van André Ooijer, Garba Lawal en Bob Peeters (2). Laatstgenoemde beklaagde vorige week over een vermeend gebrek aan vertrouwen van de kant van trainer Jol. Gisteren mocht de Belgische spits in de 63ste minuut invallen en gaf hij nauwelijks tien minuten later blijk van zijn mogelijkheden.

NAC en FC Groningen deelden de punten in Breda, 0-0. De thuisploeg miste vooral de Georgische balvirtuoos Archil Arveladze.

In de eerste divisie won AZ gisteren de eerste periodetitel. Het elftal van trainer Willem van Hanegem behaalde op eigen veld een moeizame 3-2 overwinning op het bescheiden Telstar. Barry van Galen en Max Huiberts (2) waren succesvol voor de ploeg die na zeven speelronden nog ongeslagen is.