Moordenaars Algerije

Het AIS, de gewapende arm van het in Algerije verboden Front van Islamitische Redding (FIS) heeft gisteren opgeroepen tot een bestand per 1 oktober. Het AIS is echter maar één van de deelnemers in het rauwe bloedvergieten:

Het Leger van Islamitische Redding (AIS) was de eerste georganiseerde groep van radicale activisten die in 1992 de strijd tegen het regime aanbonden om de aan het FIS ontnomen verkiezingsoverwinning alsnog en met geweld door te voeren. De aanhang van het AIS wordt nu echter nog maar op enkele duizenden geschat, voornamelijk gebaseerd in West- en Oost-Algerije. Bij Algiers, waar nu het meeste bloed wordt vergoten, heeft het nauwelijks aanhang.

Een groot deel van het huidige geweld is daarentegen het werk van de Gewapende Islamitische Groep (GIA), een losse beweging van vaak ook onderling vechtende groepjes activisten, dolende jongeren en gewone misdadigers, elk onder een eigen emir. Dit zijn de groepen die rond Algiers te keer gaan. Er zijn aanhoudende berichten dat de GIA-groepen door de veiligheidsdiensten zijn geïnfiltreerd.

Daarnaast zijn er de Patriotten, door het leger gewapende dorps-milities, circa 80.000 man sterk. Zij spannen zich in weer af te rekenen met de moslim-extremisten die zich vergrijpen aan hun familie en eigendommen.