Minister Japan probeert China gerust te stellen

NEW YORK/TOKIO, 25 SEPT. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken, Keizo Obuchi, heeft China gisteren verzekerd dat de vernieuwde en uitgebreide veiligheidsovereenkomst tussen Japan en de Verenigde Staten de betrekkingen met China niet zal aantasten. In een gesprek met zijn Chinese ambtgenoot, Qian Qichen, zei Obuchi ook dat Japan geen beleid zal voeren dat is gericht op diplomatieke erkenning van Taiwan, het eiland dat Peking beschouwt als een afvallige provincie.

Een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat gisteren in New York gezegd. Obuchi en Qian ontmoetten elkaar in de marge van de jaarvergadering van de Verenigde Naties.

De details van het vernieuwde defensie-akkoord tussen Japen en VS werden gisteren bekend gemaakt. Vanuit Peking kwam onmiddellijk een afwijzende reactie - de Chinese regering stelt dat de Amerikaans-Japanse overeenkomst over militaire samenwerking buiten het grondgebied van Japan vooral is gericht tegen China - maar in de meeste andere landen in Azië is overwegend positief gereageerd. Volgens vele reacties zal het akkoord bijdragen aan stabiliteit in de Aziatische regio. Over het algemeen wordt de scherp afwijzende houding van Peking gezien als het meest verontrustende van de overeenkomst. Een woordvoeder in Peking verklaarde gisteren dat de overeenkomst “onaanvaardbaar is voor de Chinese regering en het Chinese volk”. De Filippijnse president Fidel Ramos zei dat het akkoord Japan een kans geeft “nauwer betrokken te raken bij vrede en veiligheid in onze regio, en ik juich dat toe”. (Reuter, AP)