Kinkel wil aandacht voor Algerije

NEW YORK/ ALGIERS, 25 SEPT. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, heeft zich gisteren in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties afgevraagd hoe lang de internationale gemeenschap zich nog kan blijven afwenden van het bloedvergieten in Algerije.

Kinkel was de eerste spreker die de massamoorden op Algerijnse burgers noemde sinds de toespraken van internationale leiders ter gelegenheid van de nieuwe zitting van de Assemblée maandag in New York begonnen. “Ik weet hoe moeilijk het is om van buitenaf te helpen, maar we kunnen niet een toestand aanvaarden waarin volledig onschuldige mensen op een zeer wrede manier 's nachts in het donker worden vermoord zonder dat de wereldgemeenschap opstaat en reageert.” “We zijn niet onmachtig.”

De uitspraak van Kinkel volgde op het bloedbad in de nacht van maandag op dinsdag in Benthala, aan de rand van de hoofdstad Algiers. Volgens officiële cijfers werden daar 85 burgers wreed vermoord; ooggetuigen schatten het aantal doden op rond de 200. De Algerijnse regering zelf wil uitdrukkelijk niets weten van buitenlandse bemoeienis met het bloedvergieten. Zij zegt de toestand onder controle te hebben.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, noemde de moordpartij niet in zijn toespraak tot de VN. Tot verslaggevers zei hij dat “de Fransen, zoals iedereen “totaal geschokt zijn door deze situatie”. Maar hij voegde eraan toe dat “het een zaak is die de Algerijnen zelf aangaat”.

Védrine kwam gisteren in New York met zijn Amerikaanse ambtgenoot Madeleine Albright overeen elkaar nauwer te consulteren over Algerije, aldus een Amerikaanse woordvoerder. Védrine heeft recentelijk gezegd dat Frankrijk “veel” praat over de toestand in Algerije met de Verenigde Staten en Middellandse Zee-landen. “Maar niemand heeft een bevredigend antwoord.” Westerse diplomten in Parijs verbergen hun onmacht niet. “We zijn verplicht president Liamine Zéroual te steunen die in 1995 wettig is gekozen, en we hopen dat de veiligheidssitatie uiteindelijk zal verbeteren”, aldus een hooggeplaatste diplomaat. (AFP, Reuter)