Kinderboekenweek

Volgende week op 1 okt begint de Kinderboekenweek en het thema dit jaar is 'De Tijdmachine - terug naar toen'. Daarin staan boeken in de belangstelling die over vroeger gaan: van de boeken van Thea Beckman, de strips van Astrix en Obelix tot familiegeschiedenissen en jeugherinneringen, boeken over oude culturen, ontdekkingsreizen en uitvindingen. Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek zijn er ook twee speciale boeken uitgegeven: 'LYC-DROP' van Paul van Loon, dat gratis verkrijgbaar is bij aankoop van tenminste ƒ 19,50 aan kinderboeken (daarna kost het ƒ 10) en 'Olifant en de tijdmachine' van Max Velthuijs (ƒ 3,95). Van wo 1 okt t/m za 11 okt zijn er in het hele land in boekwinkels, bibliotheken en scholen activiteiten over kinderboeken georganiseerd. Omdat we niet alles kunnen vermelden hieronder in het kort de leukste:

Amersfoort: Poppenkastvoorstelling over het nieuwe boek van Julie Sykes en Tim Warnes 'Ik wil niet in bad' om wo 1 okt om 15u in de Kinderboekwinkel SpeelBoek, Krommestraat 26.

Amsterdam: Over de spin Anansi gaat het verhaal 'Anansi tussen god en duivel' gelezen door Noni Lichtveld op do 2 okt van 17u-18u bij Linnaeus boekhandel, Middenweg 39, Amsterdam voor kinderen vanaf 8 jaar. De toegang is gratis, wel even reserveren: 020-6656328.

Arnhem: In de Arnhemse Kinderboekwinkel, Weverstraat 13 kunnen kinderen zich op wo 1 okt tussen 14-17u als ridder/jonkvrouwe laten fotograferen door hun hoofd door een ridder of jonkvrouwpop te steken. De foto kan later in de boekwinkel worden opgehaald. Do 2 okt van 16u-17u30 leest Gouden Griffelwinnaar Sjoerd Kuyper o.a. voor uit zijn boek 'Robin en God'

Eindhoven: Teletijdmachinespeurtocht, waar kinderen van 2 tot 8 jaar van 14u-16u (elk half uur) op bezoek gaan bij een holbewoner, kasteelvrouwe, oma of indiaan in Kinderboekwinkel De Boekenberg, Kleine Berg 50.

Laren: Speurtocht met als thema 'De Tijdmachine' door het centrum van Laren voor kinderen boven de 5 jaar op wo 1 okt van 14-17u. Gestart wordt bij de Openbare bibliotheek Laren-Blaricum, St. Janstraat 27a.

Leiden: Winston Scholsberg vertelt 'verhalen van de spin Anansi' voor iedereen vanaf 6 jaar op wo 1 okt om 14u30 in Jeugdboekhandel Silvester, Rapenburg 17, Leiden. Toegang ƒ 7,50.

Nijmegen: Twee jongens uit Delft zingen liedjes van Annie M.G. Schmidt op wo 1 okt tussen 14-17u en natuurlijk mag je zelf ook meezingen. Op do 2 okt van 16-19u kunnen kinderen zich ook in Nijmegen als ridder of jonkvrouw laten fotograferen. De foto kan later worden opgehaald In de Nijmeegse Kinderboekwinkel. Kannenmarkt 27, Nijmegen.

Minimuseum

Karel Appel vond dat je als 'groot mens' niet teveel moest nadenken bij het schilderen, maar lekker vlot vanuit je gevoel moest werken. Eigenlijk schildert hij een beetje zoals een klein kind dat doet. 'Ik rotzooi maar wat aan' heeft hij eens gezegd. Hij schilderde vaak mensen samen met dieren en in het Frans Hals Minimuseum zou ook zijn schilderij 'Moeder, kind en grote vogel' uit 1951 kunnen hangen. Het Frans Hals Minimuseum is een doos met daarin een bouwpakket, waarmee kinderen van 7 tot 12 jaar hun eigen museum kunnen maken en inrichten. In de doos zit een grondplaat, kartonnen wanden en een museumgevel om het gebouw na te maken. Verder bevat het tekeningen, foto's van schilderijen en bouwmodellen van bijvoorbeeld sokkels voor beelden, schilderijenlijsten en banken waar mensen even op uit kunnen rusten. In een bijgeleverd boekje staan allemaal ideeën en opdrachten voor minitentoonstellingen. Zo kan je je eigen expositie maken over het stilleven, landschap, zelfportret, bloemen, verhalen, spreekwoorden, portretten en groepsportretten en dieren. De doos is gratis beschikbaar voor scholen in Haarlem en omgeving samen met een leskrant over 'wat is een museum'. In het Frans Halsmuseum en in de Verweyhal is het minimuseum ook te koop voor ƒ 17,50. Behalve 'Kinderen kiezen kunst', waarover vorige week in de Kinderagenda is geschreven, heeft het Frans Halsmusem ook een uitgebreid woensdagmiddagprogramma dat begint op wo 1 okt van 14-16u in de Verweyhal op de Grote Markt, Haarlem voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Eerst is er een speurtocht door de tentoonstelling 'Kinderen kiezen kunst', daarna wordt er gewerkt aan het Frans Halsminimuseum. Kosten ƒ 10.

*Bouwpakket met het Frans Halsminimuseum à ƒ 17,50, verkrijgbaar in het Frans Halsmuseum en in de Verweyhal, Haarlem en uitgebreid activiteitenprogramma voor kinderen van 7 t/m 12 jaar, dat op 1 okt begint om 14u.

Natuurpad

Wanneer het herfst wordt, veranderen de kleuren in de natuur. Groene bladeren worden geel, bruin en soms rood. En op de grond liggen straks kastanjes en eiken- en beukennootkes. Wo 1 okt om 13u30 kan er in bezoekerscentrum 'De Wieden' van Natuurmonumenten een herfststuk gemaakt door kinderen van 8 tot 12 jaar. Daarvoor moeten eerst allerlei gekleurde spullen worden verzameld. Maar van huis mogen ook dingen worden meegebracht, zoals dennenappels of veren. Neem in ieder geval een bakje mee en trek voor alle zekerheid je laarzen aan.

*Kindermiddag in bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad, Sint Jansklooster op 1 okt om 13u30 voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Kosten ƒ 1. Aanmelden op 0527-246644.

Honing

In Europa was, voor de komst van het suikerriet, honing de grote zoetmaker. Honing was toen, als je zelf geen korf had, niet echt goedkoop. Je betaalde al gauw een heel schaap voor een halve kilo honing. Het houden van bijen doe je niet zomaar. Je moet veel van bijen weten, over hoe ze leven, eten en hoe je met ze om moet gaan. Je kunt daar een opleiding voor volgen en als je daar voor slaagt ben je een volleerd imker. Aad Wolvers, imker, zal op zo 28 sept van 14-16u in Museum Boerhaave, Leiden voor kinderen vanaf 6 jaar een workshop over honing geven onder de titel 'Uit het plantenlaboratorium' in de tuin van het museum (bij slecht weer in de foyer). En natuurlijk mag er ook honing geproefd worden.

*Workshop over honing op 28 sept van 14-16u voor kinderen vanaf 6 jaar in Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Kosten: alleen de entreeprijs van het museum. Inl 071-5214224.

Aap, noot, kunst

Laatste weekend voor kinderen die in Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-10, Rotterdam nog mee willen doen aan 'een woud vol activiteiten'. Za 27 sept 11u30-2u15 poppenspeler Rik Rikken tovert verhalen uit zijn draaiorgel over de eend Pardosia en de bange, dikke kater Karel Kat (voor 2-6 jaar). 12u15-13u15: kinderbal in het museum (vanaf 6 jaar). 13-15u Gedichten maken onder begeleiding (vanaf 6 jaar). 14-16u Dick Bruna, Annemarie van Haeringen, Max Velthuijs en Armando lezen voor in het prentenkabinet en signeren hun boeken. 15-17u optreden van Armando en zijn band. Zo 28 sept 12-12u30u Mimespeler Gérard Pillen zet samen met kinderen een route uit van de museumingang naar de expositie 'Als ik la-ter groot ben' (vanaf 4 jaar) 12u30-13u performance 'In wankel evenwicht' door Gérard Pillen. 12-13u30 Open atelier (vanaf 4 jaar). 14-15u Poppenspel door Bert Oosterhout (vanaf 6 jaar) en 15-17u Open atelier (vanaf 6 jaar). Alle activiteiten zijn gratis. Inl 010-4419400.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker