Kantoren; Een middenklasser uit de ontwerpfabriek

Het kantoor van de ING-bank in de Amsterdamse Bijlmer is zonder twijfel het populairste gebouw van Nederland. Critici en collega-architecten doen dit oorspronkelijk voor de NMB ontworpen kantoor uit 1986 meestal af met laatdunkende omschrijvingen als 'apenrots', maar onder 'leken' geldt de schepping waarmee het Amsterdamse architectenbureau Alberts en Van Huut bekend werd als hét voorbeeld van mooie bouwkunst. Nog steeds is de wachtlijst om de 'burcht van de Bijlmer' te bezichtigen heel lang.

Bedrijven hebben dan ook graag een populaire Alberts en Van Huut als onderkomen, ook al zullen ze lang niet altijd de antroposofische beginselen van dit architectenbureau onderschrijven. Overal in Nederland zijn ze de laatste jaren dan ook opgedoken, de bakstenen kastelen zonder rechte hoeken. Hoe ze er precies uitzien, hangt af van het budget dat de opdrachtgever er voor over heeft. Alberts en Van Huut leveren hun kantoren als een soort autofabrikant: men kan er een krijgen in alle gewenste soorten en maten, van een kolos in een bedrijvenpark langs de snelwegen tot een klein kantoor in een negentiende-eeuwse wijk.

Zo kan de burcht van De Gasunie in Groningen wedijveren met het kasteel van de Bijlmer. Maar meestal hebben bedrijven niet zo veel over voor een originele Alberts en Van Huut als de Gasunie, zoals blijkt uit bovenstaand kantoor langs de snelweg bij Leidschendam. Dit gebouw werd enkele jaren geleden in opdracht van Johan Matser projectontwikkeling neergezet om te worden verhuurd aan bedrijven als EDS. Minder hoekig dan de toppers als het ING- en Gasuniegebouw is dit kantoor en en de ramen zijn veel minder mooi gedetailleerd.

Het is duidelijk dat Alberts en Van Huut, vermoedelijk wegens het beperkte budget, gebruik hebben moeten maken van veel geprefabriceerde elementen: het Leidschendamse kantoor is een eenvoudige middenklasser uit de ontwerpfabriek van Alberts en Van Huut.

    • Bernard Hulsman