Israel irriteert VS met nieuw bouwplan in bezet gebied

JERUZALEM/ WASHINGTON, 25 SEPT. De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, heeft gisteren de bouw aangekondigd van 300 woningen voor kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Washington, dat onlangs nog om een “time-out” in de nederzettingenpolitiek heeft gevraagd, heeft meteen geïrriteerd gereageerd.

Netanyahu kondigde de bouwplannen aan in een toespraak tot jongeren in de nederzetting Efrat, bij Bethlehem. “We bouwen zowel in Efrat als in Judea en Samaria (de bijbelse naam voor de Westelijke Jordaanoever)”, zei Netanyahu. “En we gaan meer bouwen, zowel in Efrat als eromheen (..) Het land van Israel wordt voor onze ogen gebouwd, en dat is een goede zaak.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, liet weten de bouw van nieuwe woningen in Efrat niet te zien als “in overeenstemming met het klimaat” dat is vereist willen verdere onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnen resultaten opleveren. Haar woordvoerder zei ook dat Netanyahu geen melding had gemaakt van deze bouwplannen in een telefoongesprek eerder op de dag. Dat gesprek betrof de Amerikaanse wens dat de Arabische woonwijk Ras al-Amud in Oost-Jeruzalem zijn oude karakter houdt, hoewel daar nu joodse studenten in twee woningen zitten verschanst.

Tijdens haar bezoek aan de regio had Albright eerder deze maand opgeroepen tot bevriezing van de nederzettingenpolitiek om het mede door de bouw van een joodse woonwijk bij Har Homa in het zuiden van Jeruzalem vastgelopen vredesproces een impuls te geven. Israel wees die oproep echter zonder meer af met de mededeling dat “we de nederzettingen evenmin kunnen bevriezen als het leven zelf”.

Netanyahu's aankondiging volgde op Israelische beschuldigingen dat Arafats Palestijnse Gezag vier daders van recente zelfmoordaanslagen in Jeruzalem in feite had laten begaan. De vier waren vorig jaar weggelopen uit een licht bewaakte Palestijnse gevangenis, en hun namen stonden op een lijst van 88 extremisten die Israel aan het Palestijnse Gezag had overhandigd met het verzoek hen te arresteren. “Op dit moment is nodig dat het Palestijnse Gezag en hen die dat leiden, gaan deelnemen aan de strijd tegen terrorisme en zo vooruitgang in het politieke proces mogelijk maken”, zo wimpelde Netanyahu gisteren meteen kritiek op zijn nederzettingenbeleid als blokkade in het vredesproces af.

De scheidende Amerikaanse ambassadeur in Israel, Martin Indyk, heeft gisteren in een zeer somber getoonzette toespraak erkend dat het vredesproces van Oslo “niet werkt”. “De droom van vrede lijkt op sommige dagen in een nachtmerrie te veranderen”, zei hij tot een links vredesforum in Tel Aviv. “Wanneer eenmaal een negatieve dynamiek is gecreëerd, besmet die alle andere delen van het plaatje”, aldus Indyk, die onderminister voor het Nabije Oosten wordt. Hij zei dat de Israelisch-Palestijnse impasse zelfs de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten aantast bij de aanpak van het “problematische gedrag” van landen als Iran, Irak en Libië. (Reuter, AFP, AP)