Hier & Daar

The Lost World

Ter gelegenheid van de Nederlandse bioscooppremière van The Lost World van Steven Spielberg - het vervolg op het succesvolle Jurassic Park - is in het Museon een tentoonstelling over het gedrag van dinosauriërs ingericht. Er zijn authentieke fossiele skeletten van negen dinosauriërs uit het Laat Krijt (ongeveer 75 miljoen jaar geleden) te zien. Ook zijn er modellen tentoongesteld die Spielberg in zijn films gebruikte en door middel van animatie tot leven bracht.

*The Lost World, de tentoonstelling, Museon, t/m 25 jan 1998, di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u, entree ƒ 14, 5 t/m 12 jaar ƒ 10, Stadshouderslaan 41, Den Haag, inl 070-3381338

Electriseermachine

Tijdens de opening van de tentoonstelling Vonken en Schokken op za 27 sept in Teylers Museum in Haarlem is live op Internet een demonstratie te zien van een nagebouwde versie van een grote electriseermachine uit 1784 die in staat is om 300.000 volt spanning op te wekken. Dit wordt mogelijk gemaakt door een camera die in verbinding staat met het World Wide Web. Vanaf 11u op http://www.nedpunt.nl/teylersmuseum of http://www.teylersmuseum.nl

Mineralen en fossielen

De 40e Internationale Mineralen en Fossielen Beurs viert zijn jubileum met een speciale expositie over versteend hout. De stukken zijn afkomstig uit de collectie van de grootste particuliere verzamelaar op dit gebied, Ulrich Dernbach uit Duitsland. Versteend hout wordt over de hele wereld gevonden, misschien niet op zulke grote schaal als het Petrified Forest in Arizona, maar zelfs in een Nederlands bos kan de oplettende wandelaar een stukje van een miljoenen jaren oude boom vinden.

*De 40e Internationale Mineralen Beurs, za 27 en zo 28 sept, 10-17u, entree ƒ 5, Nederlands Congresgebouw, Churchillplein 10, Den Haag, inl 070-3210668

Graffiti

Op do 25 sept gaat in het kader van het R'97 Festival in Rotterdam de documentaire Tags (over Rotterdamse graffiti-kunstenaars) in première in Loods B op de Schiehaven in Rotterdam. Aanvang 21u, toegang gratis.

*Tags, do 25 sept, 20u30 Lantaren/Venster.

Kunstroute Leiden

Kunstroute '97 in Leiden is een gecombineerde atelier- en galerieroute. Er doen zo'n 15 galeries en maar liefst 80 individuele kunstenaars aan mee. In De Waag, het startpunt, worden de deelnemende kunstenaars en galeries gepresenteerd in een labyrint. Daar is ook de gratis plattegrond met de wandelroute verkrijgbaar.

*Kunstroute '97, 26 t/m 28 sept, 12-18u, De Waag, Aalmarkt 21, Leiden, inl 071-165369

Vulpenliefhebbers

Op za 27 sept kunnen vulpenliefhebbers terecht in het Scryption in Tilburg. Het museum organiseert voor de 8ste keer de Internationale Dag van de Vulpen. Verzamelaars uit de hele wereld laten er hun mooiste vulpennen en inktflesjes zien. Verzamelobjecten kunnen op deze dag worden geruild en verkocht.

*Internat. Dag van de Vulpen, za 27 sept 13-17u. Scryption, Spoorlaan 434a, Tilburg. Toegang ƒ 6, Inl 013-5800021

Funsport spektakel

Op een reusachtige, be-kunst-sneeuwde snowboard-helling in de Dortmunder Westfalenhalle zullen van 26 t/m 28 sept internationale snowboard-toppers hun krachten meten. Ook andere moderne trendsporters als BMX-ers, inliners en skateboarders zullen in de halfpipe hun kunnen demonstreren. Er worden 25.000 toeschouwers verwacht en het 'pipe-tribe'-spektakel wordt opgeluisterd met concerten en een (informatie-)markt.

*West E.P. Pipe Tribe Funsport Spektakel, 26 t/m 28 sept, Dortmunder Westfalenhalle, Dortmund, Duitsland, entreekaarten va DM10, passepartout DM35, inl 0049(0)208-9929599

Wijnfestival

Op 26, 27 en 28 sept wordt in Bussum een wijnfestival gehouden. Drie spetterende dagen met wijn, lekker eten, veel sfeer en goede muziek, aldus de organisatie. Er is wijn te vinden uit Frankrijk en Italië, maar ook uit minder bekende gebieden als Australië. Een deskundige jury zal een Wijn van het Jaar kiezen.

*Gooisch Wijnfestival, 26/27/28 sept. Wilhelminaplantsoen, Bussum. Inl 035-5231451