Groningen op de postmoderne toer

Cafe; News Cafe Groningen, Waagplein 5, tel. 050-3111844. Dagelijks open vanaf 9u, lunch 12-14u, diner vanaf 18u.

Voor een tiener was uitgaan een jaar of twintig geleden niet alleen in Groningen, maar overal buiten Amsterdam nog vooral een kwestie van doorzetten. Hier en daar dreunde al wel een 'dancing' (de begrippen 'disco' of het standsbewustere 'club' waren nog lang onbekend) waar je met de juiste wijde pijpen kon meebrommen met Barry White. Maar voor het overige was het bovenal een kwestie van je tijd uitzitten in bruine cafés en vegetarische eettenten die werden bevolkt door hippies-op-leeftijd, gedomesticeerde Hell's Angels en ander aangespoeld wrakhout uit de jaren zestig. Nederland Partyland lag nog in de verre toekomst.

Iets van die zwoegende sfeer is in de stad Groningen bewaard gebleven. De stad van Herman Brood geniet weliswaar de reputatie van 'rock capital' van het Noorden en tegenwoordig tref je in het bruisende centrum ook 'after-party's' aan voor gabbers die zich de hele nacht murw hebben gehakt en gezaagd in de Veemarkthallen. Maar ondanks al die eigentijdse uitbundigheid heeft uitgaan er op een vreemde manier die kwaliteit behouden van 'tegen de klippen op' die het in de jaren zeventig in heel Nederland had.

Maar de tekenen des tijds zijn onmiskenbaar. In het gerevitaliseerde stadshart rondom de Waag kan de bezoeker nu pijlsnel van het Hoge Noorden overstappen naar het Diepe Zuiden. Het 'News Cafe', geëxploiteerd door Marcel Schlaman die in Groningen eerder café De Unie dreef, oriënteert zich met zijn bijzondere architectuur, inrichting en sfeer op het Amerikaanse Miami. De mooie ruimte herbergt een café met bar en leestafel, waar op een computerscherm tevens het Internet kan worden besurft, en een ruimere cocktail-bar met vide. Op de eerste verdieping kan Amerikaans worden gegeten in een jaren-vijftig 'diner', met tomatenketchup en van formicatafels. De kelder huisvest een jazz- en dance-kelder. De bediening is prettig, de sfeer onder de klandizie, met een grootsteeds woord, rielekst.

Zo kan men dus nu boven een pelican (tequila gold, grand marnier, jus d'orange en passiefruit-likeur), een beacon (witte rum, blauwe curaçao, ananassap en kokospasta) of non-alcoholische ocean drive (banaan, aardbeien, papaja, ananassap, jus d'orange en kokospasta) door het raam gadeslaan hoe de gecoiffeerde uitgaansjeugd zich verdringt voor de ingangen van de bierlokalen, klaar om mee te brullen met Freek de Jonge's millenaristische meezinger 'er is leven na de dood', een groot succes, ook in Groningen.

Voor een bezoek aan het News Cafe 'in real life' is een reis naar Groningen natuurlijk de geëigende manier, maar het café is ook virtueel te bezoeken, op de eigen website (http://www.newscafe.nl). Daar zijn onder meer nieuwtjes te vinden, een menu van de week en een gesprek met de 30-jarige manager, Willem Tutuarima, die graag een bloemetje voor zijn moeder zou willen meenemen omdat hij dat “te weinig doet'. Tutuarima noemt het News Cafe “een goed leerbedrijf, met zeer uiteenlopende mogelijkheden” dat wordt bezocht door mensen “van allerlei pluimage”. Dat is waar, hoewel op een willekeurige zaterdagavond hier toch vooral Groningse ogen boven de cocktailglazen naar buiten staren.

Met dit fraaie News Cafe neemt Groningen misschien wel definitief afscheid van het zwoegende verleden zoals dat is belichaamd in het bekende café De Drie Gezusters, vlakbij aan de Grote Markt, waar Fleetwood Mac de bierglazen nog laat trillen alsof er in de jaren zeventig nooit een kabinet Den Uyl is gevallen. Groningen is hip, Groningen is (post)modern. Maar de verhouding tot de Randstad blijft gespannen: Groningen kijkt over Amsterdam heen - naar Miami.

    • Sjoerd de Jong