Groei houdt aan in midden-, kleinbedrijf

ZOETERMEER, 25 SEPT. Het midden- en kleinbedrijf in Nederland floreert. De afzetgroei ligt zowel dit jaar als volgend jaar rond de 4 procent. De toename van de uitvoer is groter dan in de rest van het bedrijfsleven.

Kleine en middelgrote ondernemingen blijven ook volgend jaar de banenmotor van de Nederlandse industrie. Bovendien stijgen de winsten dit jaar met 7 procent en gaat ook het besteedbare inkomen van de ondernmemers omhoog.

Dit zonnige beeld van het midden- en kleinbedrijf rijst op uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) over de ontwikkelingen in 1997 en 1998. De volumegroei van de afzet van het midden- en kleinbedrijf is dit jaar 4,25 procent, verwacht het EIM. Het instituut ziet volgend jaar een kleine terugval in de groei tot 4 procent. Tot de kleine en middelgrote ondernemingen rekent het alle bedrijven tot honderd werknemers.

In dit type ondernemingen ontstaan dit jaar naar verwachting ongeveer 66.000 nieuwe banen. Volgend jaar zal de banengroei met 64.500 slechts een fractie lager zijn, zo verwacht het EIM. Daarmee onderstreept het midden- en kleinbedrijf zijn belangrijke rol als banenleverancier voor de Nederlandse economie, concludeert het EIM.

De omzet van de kleine bedrijven ondervindt dit jaar en volgend jaar vooral stimulansen van de export. Dit jaar zal de groei van de export neerkomen op 5,5 procent, terwijl volgend jaar een versnelling te verwachten is tot 7,25 procent. De zakelijke en financiële dienstverlening kan volgend jaar zelfs een exportgroei van meer dan 10 procent tegemoet zien.

Het Economisch Instituut voor het Midden- en kleinbedrijf verwacht voor het midden- en kleinbedrijf dit jaar een winstgroei van 7 procent. De zakelijke en financiële dienstverlening zal de winst zelfs met 10,25 procent zien stijgen. Het reëel besteedbaar inkomen per zelfstandige zal met 1,25 procent toenemen. Voor volgend jaar kunnen deze ondernemers 3,5 procent meer koopkracht verwachten, omdat dan de AAW-premie voor zelfstandigen vervalt. (ANP)