Getronics wil meerderheid in Noors Ark

ROTTERDAM, 25 SEPT. De Nederlandse automatiseerder Getronics heeft een openbaar bod gedaan op het Noorse automatiseringsbedrijf Ark. Getronics streeft ernaar ten minste 60 procent over te nemen van het aan de beurs genoteerde bedrijf. Het bod van 91 kronen per aandeel geeft het bedrijf een waarde van omgerekend zo'n 300 miljoen gulden.

Volgens financieel directeur J. Docter wil Getronics Ark, dat gevestigd is in Oslo, niet geheel overnemen. “Wij streven naar een royale meerderheid”, aldus Docter. “Het is echter voor ons belangrijk dat Ark zijn beursnotering handhaaft.” De beursnotering van het Noorse bedrijf is volgens Docter van belang omdat het bieden van een aandelenparticipatie, gezien de krapte op de arbeidsmarkt voor automatiseerders, “een essentiële voorwaarde is”.

Als de overname slaagt, neemt de kaspositie van Getronics - aan het einde van de eerste helft van 1997 omstreeks 440 miljoen gulden - aanzienlijk af. Volgens Docter kan hieruit niet worden geconcludeerd dat Getronics geen serieuze kandidaat meer is voor het automatiseringsbedrijf Roccade, dat dit jaar door de Staat wordt verkocht. Op een bedrijf hebben zowel Getronics als IBM een bod uitgebracht. Analisten verwachten dat Roccade ten minste 800 tot 900 miljoen gulden zal opbrengen.

“Financiering is voor ons geen probleem”, aldus Docter. Hij wijst erop dat Getronics via een openbare emissie veel meer kan financieren dan de enkele honderden miljoenen kasgeld suggereren. Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden vanmorgen nauwelijks op het overnamebod. Het aandeel Getronics noteerde rond het middaguur een dubbeltje hoger op 61,50 gulden.

Door de overname versterkt Getronics zijn positie in Scandinavië. In 1993 nam het bedrijf er al Cinet over. Volgens Docter behaalde Ark in het afgelopen jaar met 350 werknemers een omzet van 211 miljoen gulden. Als de overname slaagt, heeft Getronics tezamen met de bestaande activiteiten in Scandinavië duizend mensen in dienst en levert de regio met een omzet van omgerekend 675 miljoen gulden een belangrijke bijdrage aan de omzet van het bedrijf (ruim 2 miljard gulden in 1996).