Feyenoord-legioen blij met vroege wissel Cruz en Vos

ROTTERDAM, 25 SEPT. Wanneer zelfs in De krant van Feyenoord de zware nederlaag en het armzalige spel van Feyenoord in de Champions League tegen Juventus nog eens wordt onderstreept en bekritiseerd door clubgetrouwe verslaggevers en columnisten, moet het sportief wel erg slecht gaan met de Rotterdamse club.

Trainer Arie Haan was gisteren nog zichtbaar ontstemd over de inhoud van het huisorgaan. Het beetje verweer dat hij daarin had mogen geven, woog zijns inziens niet op tegen de overheersend negatieve toon. Zelfs de 5-1 zege op Vitesse was niet voldoende om het negativisme rond Feyenoord te verdrijven.

Dat veel Feyenoorders niet zo goed met een bal overweg kunnen, is geen brandende kwestie in de Kuip. Veel meer raakt de aanhang geprikkeld door de aanwezigheid van pseudo-vedetten die de hen toegedichte kwaliteiten niet waarmaken. Eindelijk haalde Haan gisteren de overschatte Julio Cruz in gezelschap van het zorgenkind Henk Vos uit het veld. De Argentijn Cruz mag nog nauwelijks een woord Nederlands machtig zijn, de zucht van opluchting die Het Legioen slaakte moet hij hebben begrepen. De aftocht ten overstaan van het publiek dat hem kort geleden nog met open armen ontving, moet hem door merg en been zijn gegaan.

Pijnlijk voor het duo Cruz-Vos was het moment van vervanging. Net nadat Pablo Sanchez met een fraaie boogbal uit een pass van Vos Feyenoord op een 1-0 voorsprong had gezet, werden Cruz en Vos gewisseld. De Ier David Connolly en de Rus Igor Kornejev vielen in en brachten Feyenoord zowaar tot leven. In het eerste half uur speelde het Rotterdamse elftal bijna net zo zwak als tegen Juventus. Vitesse maakte er ook weinig van, maar was net iets minder zwak dan Feyenoord. Met een beetje geluk waren de Arnhemmers zelfs op een voorsprong gekomen. Maar dat zou voor Vitesse te veel eer zijn geweest.

Gelukkig was daar ineens Kornejev, een voetballer uit Moskou met gevoel in zijn voeten. Vanaf zijn hoge positie op de tribune zag Cruz hoe zijn vervanger liet zien over hoeveel inzicht, balvaardigheid en traptechniek hij beschikt. En hij zag hoe Kornejev in alle vier Feyenoord-doelpunten die nog werden gemaakt een aandeel had, met als bekroning de effectvolle lob waarmee de Rus zelf het vijfde doelpunt voor zijn rekening nam.

Staande op de tribune, keurig in clubkostuum gestoken, haren nog nat en gekamd en met weemoed in zijn ogen, hoorde Cruz hoe het publiek opleefde. Dat de 23-jarige Argentijn kan voetballen, weten ze alleen in Buenos Aires waar hij bij River Plate vorig jaar topscorer was. In Rotterdam willen ze dat maar niet geloven. En nu had ook zijn beschermheer Haan hem laten vallen. Ruim tien miljoen gulden betaalde Feyenoord voor hem, de duurste aankoop in de geschiedenis van de club. En nu stond hij daar, zijn zonden overdenkend, zich bezinnend over zijn toekomst.

In het huisorgaan had Haan Cruz nog in bescherming genomen. Hij zou te weinig ballen krijgen, niet goed worden aangespeeld en zo meer - het publiek moest geduld met hem hebben. Gisteren was het geduld van Haan op. Zijn woorden afwegend verweet hij enerzijds Cruz arrogant gedrag en zich niet in te zetten op de training, anderzijds voerde hij ter verontschuldiging aan dat Cruz “doodmoe” is. Maar, voegde Haan er aan toe: “Er ligt weliswaar een grote druk op hem maar hij gaat er wel te laconiek mee om.”

De beste remedie is volgens Haan Cruz te wisselen, hem rust te geven en voorlopig op de tribune te zetten. Daar zal hij wel wakker worden, luidt zijn psychologische analyse. Maar misschien denkt Cruz wel dat hij echt heel erg goed is omdat Feyenoord hem als een heilige met een helikopter aan het volk in De Kuip presenteerde. Misschien denkt hij dat de grote held de ballen op een presenteerblaadje krijgt. En het kan ook zijn dat Cruz er vanuit is gegaan dat de Feyenoorders over meer voetbalkwaliteiten beschikken. Cruz wenst zich daarover nog niet uit te spreken. Vooralsnog wijt hij het zwakke spel aan gebrek aan communicatie.

Kornejev speelt wat langer dan Cruz buiten zijn geboorteland. Na vier jaar Barcelona en twee jaar Heerenveen weet hij wat het is om in een vreemde cultuur te voetballen. Bij Heerenveen was trainer De Haan een vader voor hem, die niet naliet op zijn positieve kanten te wijzen en bijna het hele elftal voor hem liet werken. Kornejev toonde op zijn beurt zijn goede wil. Feyenoord-trainer Haan vindt dat de Rus geen uitzonderingspositie mag opeisen. Hij moet als de anderen meeverdedigen, veel werk verzetten en zich aan de opdrachten houden. Gisteren kreeg Kornejev weer een kans en die greep hij gretig aan.

Verfrissend waren al zijn eerste acties. Vooralsnog leidde zijn spel nog niet tot een overwicht van Feyenoord. Vitesse kreeg door Machlas zelfs nog twee kansen op de gelijkmaker. Maar vlak na rust schoot Picun uit een hoekschop van Kornejev Feyenoord dan toch naar een 2-0 voorsprong. Machlas trof nog de lat voor Vitesse, waarna Kornejev van afstand Van Bronckhorst in kansrijke positie bracht. De kleine middenvelder omspeelde Bos gemakkelijk en scoorde 3-0.

Feyenoord voelde zich nog lang niet zeker van de overwinning. In de verdediging konden Picun, Fräser en Graff hun gebreken niet verbloemen. Mede daardoor kon Van der Hoeven Vitesse terug in de race brengen (3-1). Niet lang. Uit een nauwkeurige voorzet van Kornejev kopte Bosvelt de bal via de lat naar Connolly, die 4-1 aantekende. Even later onderbrak Kornejev een aanval van Vitesse en zette hij snel een combinatie op. Met een beheerste boogbal over doelman Westerveld rondde de Rus zelf de aanval af. Het was 5-1, de pijn van Turijn weer even vergeten. Kornejev liet zich dankbaar omhelzen. Cruz zag het. Ook hij weet dat roem vergankelijk is.

    • Guus van Holland