Federatieraad Rusland neemt wet religie aan

MOSKOU, 25 SEPT. De Russische Federatieraad, de Eerste Kamer van het Russische parlement, heeft unaniem ingestemd met de nieuwe wet op de religie. Vorige week werd de wet al met 358 tegen 6 stemmen aangenomen door de Doema, de Tweede Kamer. Over een eerdere versie van de wet werd in juli door president Jeltsin een veto uitgesproken.

Dat gebeurde op aandringen van ondermeer de katholieke kerk en protestantse kerken, die een voorkeursbehandeling van de Russisch-orthodoxe kerk vreesden. Ook op de huidige wet, volgens welke religies alleen rechten hebben als ze ten minste vijftien jaar officieel geregistreerd staan, bestaat kritiek. Tegenstanders zeggen dat die in strijd is met de grondwet, waarin alle religies gelijke rechten hebben. Patriarch Alexej II is tevreden over de wet. Hij beschouwt “sekten en pseudo-missionarissen”, die erdoor beperkt worden, als “bronnen van gevaar, niet alleen voor de kerk maar ook voor de staat”. Een woordvoerder van Jeltsin kondigde gisteren aan dat de president de wet in zijn huidige vorm zal ondertekenen. (AP)