Drie ministers uitgenodigd; China wenst betere relatie met Nederland

NEW YORK, 25 SEPT. China wil zijn relatie met Nederland verbeteren. Daartoe worden drie ministers, Zalm (Financiën), Van Aartsen (Landbouw) en Sorgdrager (Justitie), uitgenodigd om het land in de komende maanden te bezoeken.

Ook welkom zijn generaal H. van den Breemen, chef Defensiestaf, en B. van Eenennaam, directeur Politieke Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat bleek woensdag tijdens een tweede ontmoeting van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Qian Qichen, en minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) in New York. Na afloop noemde Van Mierlo het gesprek vooral “open en vrolijk” en ook goed voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zij zijn beiden in New York voor de 51-ste algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Dit voorjaar bevroor China de diplomatieke en economische contacten met Nederland toen de Nederlandse regering als voorzitter van de Europese Unie een resolutie wilde voorbereiden bij de VN-commissie in Genève, waarin schendingen van mensenrechten in China werden veroordeeld. De resolutie kwam uiteindelijk niet op tafel, omdat enkele Europese landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, niet wilden meewerken.

Qian Qichen en Van Mierlo noemden het woensdag belangrijk, om snel de veranderingen in de sfeer ten goede tussen de twee landen te benutten. Van Mierlo verwacht dat een aantal grote projecten van Nederlandse ondernemingen opnieuw besproken kan worden en dat deze projecten ook zullen kunnen doorgaan. Een doorbraak was er al, volgens de minister, toen de Makro (groothandel) vestigingen in China mocht openen. Ook ING (verzekeringen) en Shell (petrochemie) hebben grote plannen in China.

Minister Qian Qichen prees Nederland voor zijn handelsinstinct, waarbij Nederland op het punt van de handel Frankrijk voorbijstreeft.

Eerder deze week heeft China er al mee ingestemd om zonder voorwaarden vooraf met de Europese Unie te spreken over de mensenrechten. Die gesprekken beginnen in oktober. Als gevolg van die doorbraak konden de spanningen die tussen Nederland en China waren ontstaan, afnemen, aldus Van Mierlo. Sinds dit voorjaar waren bezoeken van ministers afgezegd en werden handelsovereenkomsten en investeringen opgehouden.

Van Mierlo: “We moesten zorgen, dat de problemen die gerezen waren tussen de twee landen, niet groter werden dan ze in werkelijkheid waren. Tijd is in China een belangrijke factor. Ook de briefwisseling tussen premier Kok en de Chinese regeringsleider Li Peng in juli heeft mede de basis gelegd voor de toenadering. Die voornemens zijn vanochtend nog eens bevestigd.”

    • Willebrord Nieuwenhuis