'Broer slachtoffer bereid dader te sparen'

DUBAI, 25 SEPT. De broer van een in Saoedi-Arabië vermoorde Australische verpleegster is er in ruil voor een bedrag van 1,2 miljoen dollar mee akkoord gegaan zijn eis tot executie van een van de daders in te trekken. Dat meldt de advocaat van de Britse verpleegster Deborah Parry, die volgens berichten uit Saoedi-Arabië deze week ter dood is veroordeeld wegens moord op Yvonne Gilford (55).

Er is overigens nog steeds geen officiële bevestiging van het doodvonnis, wèl van de veroordeling tot 500 zweepslagen en acht jaar gevangenis voor Parry's medeverdachte Lucille McLauchlan. Maar een zegsman van het bureau van de rechters die de twee Britse vrouwen hebben berecht, wees er gisteren op dat in Saoedi-Arabië doodvonnissen - in tegenstelling tot executies - nooit worden bekendgemaakt.

Parry's Saoedische advocaat, Salah al-Hejailan, zei gisteren dat Frank Gilford “een zeer formele overeenkomst” heeft getekend “waaronder hij heeft beloofd niet aan te dringen op een doodstraf in ruil voor 500.000 dollar voor hemzelf en 700.000 dollar voor een liefdadigheidsorganisatie in Australië”. Hejailan zei dat de Britse ambassadeur in Australië de schriftelijke overeenkomst in handen heeft. Advocaten van Gilford zeiden later dat een dergelijk akkoord inderdaad wordt overwogen, maar nog niet rond is. Zij verklaarden dat het bericht van Parry's verdediger “niet geautoriseerd” was, en verdere onderhandelingen in gevaar bracht.

Saoedi-Arabië heeft intussen geïrriteerd gereageerd op Britse kritiek op zijn rechtssysteem. “Wij zijn niet van plan het rechtssysteem van enig land te veranderen, en we zullen geen enkel land toestaan ons systeem te wijzigen”, aldus de Saoedische ambassadeur in Londen, Ghazi al-Gosaibi. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, heeft het vonnis tegen McLauchlan als “volledig onaanvaardbaar in de moderne wereld” veroordeeld.

Saoedi-Arabië is een belangrijke handelspartner van Groot-Brittannië, en Londen is al eens eerder gedwongen voor Riad te wijken. Diverse Britse kranten maanden de regering gisteren en vandaag tot een voorzichtige aanpak van de huidige zaak. “Het zou beledigend zijn en averechts werken als critici zich nu haasten om de Saoediërs te veroordelen”, schreef de Daily Mail. “Minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook zou zich eens een keer moeten onthouden van zijn pompeuze gepreek.” De Daily Mail opende gisteren overigens met een foto van een geseling in Riad onder de kop: “Kan (premier) Blair dit laten gebeuren?” (Reuter, AP, AFP)