Bosbranden Azië breiden zich fors uit

JAKARTA, 25 SEPT. De gevolgen van de bosbranden in Indonesië nemen steeds ernstiger vormen aan en worden in een steeds groter gebied in Zuidoost-Azië voelbaar. Uit satellietwaarnemingen valt af te leiden dat tussen de 600.000 en 800.000 hectare bos in brand staat, veel meer dan werd geschat.

Deskundigen vrezen dat de ramp zich zal uitbreiden als de huidige droogte voortduurt en steeds meer tropisch regenwoud vlam zal vatten. De voorzitter van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Syed Babar Ali, betitelde de bosbranden vanochtend als “een catastrofe van internationale omvang” die de grenzen van Indonesië verre overschrijdt. Indonesië, Maleisië en Singapore worden het zwaarst getroffen, maar de verstikkende rookwolk dringt langzamerhand ook steeds verder door boven Thailand en de Filippijnen.

De voorzitter van de Indonesische afdeling van het WNF, Agus Purnomo, heeft de Indonesische regering opgeroepen het leger in te schakelen bij het bestrijden van de talloze branden. Maleisië heeft eergisteren al 1.200 brandweerlieden naar het Indonesische eiland Sumatra gestuurd om te helpen bij het blussen. Ook de regering van Australië heeft hulp aangeboden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet nog geen aanleiding voor een negatief reisadvies. Wel raadt het departement patiënten met cara of hart- en vaatziekten aan voor vertrek de huisarts te raadplegen.