Beursgang Holec twee dagen later

ROTTERDAM, 25 SEPT. De beursintroductie van schakelkastenfabrikant Holec Holland gaat toch door, zij het met twee dagen vertraging, een kleiner aandelenpakket en een lagere introductiekoers. De certificaten op aandelen worden vanaf maandagmiddag twee uur voor 20 gulden verhandeld, een gulden goedkoper dan de vooraf vastgestelde minimumprijs.

ABN Amro en Union Bank Switserland (UBS), de banksyndicaatleiders die de beursgang van het Hengelose bedrijf begeleiden, bliezen deze introductie gisteren op het allerlaatste moment af omdat voor de negen miljoen op de beurs te verhandelen certificaten van aandelen, onvoldoende interesse bleek.

Gisteravond is na overleg met kopende institutionele beleggers en de verkopende aandeelhouders van Holec (waaronder syndicaatlid UBS) besloten het pakket aandelen terug te brengen naar 5,3 miljoen aandelen. Daarmee is het pakket met veertig procent afgeslankt.

De green shoe optie, die ABN Amro de mogelijkheid geeft om bij grote vraag binnen dertig dagen na de eerste slotkoers extra bestaande certificaten van aandelen te herplaatsen, is ook verkleind. De bank heeft dat aantal teruggebracht van 1,35 miljoen naar 0,9 miljoen aandelen. Na afronding van de transactie, inclusief de extra certificaten, zal ongeveer de helft van het Holec aandelenpakket uitstaan op de beurs.

Holec Holland behaalde in de eerste zes maanden een bescheiden winstgroei van drie procent tot 13,6 miljoen gulden, op een omzet van 176,6 miljoen gulden. Het resultaat werd voor 1,2 miljoen negatief beïnvloed door boeking van verwachte aanloopverliezen op een gezamenlijke onderneming in China waarmee Holec vorig jaar van start ging. Het concern verwacht nauwelijks groei in Nederland waar het concurreert met ABB en Siemens.

Het concern verwacht meer van de buitenlandse markten en wil dan ook expanderen in Oost-Europa, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.