Beurs fronst wenkbrauwen over missers ABN

De gang van zaken rond Content Beheer en Holec leert dat specialisten van ABN Amro te zonnige perspectieven op de beurs hanteerden.

ROTTERDAM, 25 SEPT. Op de Amsterdamse hoofdkantoren van ABN Amro is het deze week even slikken. Eerst kwam het bericht over de miljoenenstrop op het pakket aandelen Content, toen de beschuldigingen vanuit België dat ABN Amro betrokken zou zijn bij grootscheepse fraude. Gisterochtend moest de bank bekendmaken dat de beursgang van Holec - gepland om half één 's middags - tot nader order werd uitgesteld.

Waar gehakt wordt, vallen spaanders, zo zal de top van ABN Amro zichzelf troostend toespreken. ABN Amro is al vele jaren actief op het gebied van emissies en herplaatsingen van aandelenpakketten. Gezien de wet van de grote getallen is het logisch, zo redeneert men bij de bank, dat sommige transacties minder gelukkig uitvallen. Toch lijkt er meer aan de hand. Zowel bij Content als bij Holec zijn de specialisten van ABN Amro bij het vaststellen van de koers uitgegaan van een veel te zonnig perspectief op de beurs. Dankzij de enorme hausse van 'campingbeleggers' heeft de bank wellicht gedacht dat particuliere beleggers bereid zouden zijn iedere gevraagde prijs neer te leggen. Beide keren is de bank door de beurs harthandig met de neus op de feiten gewezen.

De gang van zaken rond de terugkeer van Holec op de beurs heeft in de beurswereld geleid tot gefronsde wenkbrauwen. “Het is een uniek geval”, zegt analist M. Roeg van effectenbank Labouchère. “Holec lijdt al onder het slechte imago van de Begemann groep waarvan het deel uitmaakt en nou krijgen ze dit. Dat de introductie op het laatste moment door de bank wordt afgeblazen vind ik ronduit knullig.”

De ABN Amro-functionaris is teleurgesteld over de negatieve reacties op het uitstel van de beursgang. “Iedereen geeft ons de schuld. Maar, vergeet even niet dat in het syndicaat ook de Union bank of Switzerland zit, MeesPierson, Kempen & Co en Banque Paribas. Al deze partijen zuigen het te plaatsen aandelenvolume niet uit hun duim. Daarvoor hebben we ons huiswerk gedaan. Grote institutionele beleggers is gevraagd hoeveel aandelen zij zouden willen hebben. Deze indicaties zijn actualiteitsgevoelig. Als zij ineens, door marktbewegingen, minder stukken willen hebben is dat niet onze fout.”

M. de Jager, hoofd van het emissiebedrijf van ABN Amro, zegt dat de desinteresse is gevoed door een negatieve publicatie in de Telegraaf van vorige week. “Dat stuk was volkomen onterecht. We hebben uitgebreid financieel onderzoek gedaan. Aan alle voorwaarden is voldaan.” Op de vraag waarom deze berichtgeving dan niet eerder is ontzenuwd, zegt De Jager: “Ik was in het buitenland om met een road show het aandeel Holec te promoten.”

ABN Amro kwam 1994 in opspraak bij de beursgang van een andere ex-Begemann-dochter. Smit Trafo ging in oktober 1994 naar de beurs tegen een koers van 45 gulden per aandeel. De koers kelderde in de loop van dat jaar na een serie negatieve berichten. Het management van Smit Trafo stapte vervolgens op en de bank betaalde schadevergoeding aan de gedupeerde beleggers.

Ook de herplaatsing van het pakket Content-aandelen van grootaandeelhouder Silvia Tóth, eind vorig jaar, bleek een fiasco. ABN Amro bood Tóth 70 gulden per aandeel. Hoewel de beurs record na record bereikte, zakte de koers van Content steeds verder weg, tot rond de 60 gulden. Uiteindelijk moest ABN Amro zelf tien procent van de aandelen kopen om de koers te steunen. Hoewel de koers inmiddels aardig was opgekrabbeld, zorgden slechte halfjaarcijfers van Content vorige week tot een klap op de beurs. Analisten van andere kantoren (bijvoorbeeld van Effectenbank Stroeve) hadden Content al het predikaat 'underperformer' meegegeven.

    • Sjouke Rijper
    • Marcella Breedeveld