Akkoord over media en verkiezingen in Servische Republiek

BELGRADO, 25 SEPT. De Bosnisch-Servische president Biljana PlavEÉc heeft gisteren in Belgrado een akkoord bereikt met haar politieke rivalen. De strijdende partijen binnen de Servische Republiek zijn het eens over algemene verkiezingen en controle over de media.

Volgens het akkoord worden op 15 november onder auspiciën van de OVSE, Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), parlementsverkiezingen gehouden in de Servische Republiek. Op 7 december volgen verkiezingen voor het presidentschap en voor de Servische vertegenwoordiger in het driemans-presidium van Bosnië. Om gelijke toegang tot de staatsmedia te garanderen, mogen de twee facties om de dag het avondjournaal van de Servische staatszender SRT samenstellen.

De Servische Republiek is sinds enkele maanden verdeeld tussen president Biljana PlavEÉc, die in de Noord-Bosnische stad Banja Luka resideert, en de aanhang van Radovan KaradEÉc, die zich in het Oost-Bosnische Pale ophoudt. De laatste factie wordt vertegenwoordigd door Momlo Krajiik, het Servische lid van het Bosnische presidium. Beide partijen controleren een deel van de Servische Republiek. PlavEÉc heeft zich als voorstander van de uitvoering van het Dayton-akkoord onmogelijk gemaakt bij de hardliners in Pale. Twee weken geleden trachtten die nog een verdekte coup tegen haar te plegen in Banja Luka, die door de NAVO-vredesmacht SFOR en PlavsiEÉc-getrouwe politie werd verijdeld. De hardliners werden door aanhangers van PlavEÉc in een hotel omsingeld en moesten onder een regen van eieren en stenen vluchten.

Het akkoord van Belgrado lijkt een overwinning voor PlavEÉc. Twee dagen geleden zei Krajiik nog dat hij “na wat is gebeurd in Banja Luka onder geen enkele omstandigheid nog met Biljana PlavEÉc wil praten”. Dat hij daar nu van terugkomt, is te danken aan druk van de Joegoslavische president Slobodan MiloviEÉc, zo zei PlavEÉc gisteren. MiloviEÉc stond op zijn beurt onder zware Westerse druk om zijn invloed aan te wenden. Het recente bezoek van Jovica StaniEÉc, het hoofd van de Joegoslavische geheime dienst, aan Banja Luka gold al als een indicatie dat MiloviEÉc een oplossing wilde forceren. Hij was tot dusver op de hand van de hardliners. (AFP, AP, Reuter)