Advocaat vraagt heropening van zaak-Picornie

ROTTERDAM, 25 SEPT. Advocaat mr. L.J.L. Heukels wil dat justitie het onderzoek naar de dood van Ajax-supporter C. Picornie heropent.

De raadsman van een aantal Feyenoord-supporters heeft het vermoeden dat justitie een aantal informanten in bescherming neemt en zodoende het onderzoek blokkeert. Heukels heeft vandaag een spoedzitting van de raadkamer van de rechtbank in Haarlem aangevraagd.

Met name de videobeelden van de vechtpartij tussen de Ajax- en Feyenoord-hooligans moeten volgens de Haarlemse advocaat opnieuw door het Gerechtelijk Laboratorium worden onderzocht. “Het ernstige vermoeden rijst dat justitie essentiële beelden waarop waarschijnlijk één of meerdere informanten zijn te zien niet wil onderzoeken, om een ander onderzoek niet te frustreren. Maar het kan nooit zo zijn dat justitie om die reden een moordenaar laat lopen”, aldus Heukels.

De informant speelt volgens Heukels vermoedelijk een belangrijke rol in een omvangrijk onderzoek naar de harde kernen van Feyenoord en Ajax. Dat een dergelijk onderzoek al voor de massale vechtpartij bij Beverwijk werd gestart, kan worden afgeleid uit de berichten over arrestaties van Ajax-fans deze week, aldus de raadsman.

Volgens advocaat Heukels is ook uit nadere bestudering van het dossier gebleken dat de Criminele Inlichtingen Dienst (CID) van de politie een belangrijke rol in het onderzoek heeft gespeeld. “Ook dat wijst op een ander onderzoek dat al liep”, stelt de advocaat.

In het weekblad Vrij Nederland wordt deze week een twaalftal beelden van de videoband van de vechtpartij tussen Feyenoord- en Ajax-hooligans gepubliceerd. Op de beelden is te zien hoe een kalende man in een lichte spijkerbroek Picornie in de rug steekt. Na het incident zakt Picornie in elkaar. Uit sectie later is gebleken dat de Amsterdammer is overleden doordat zijn linkerlong is doorboord. De stekende man is niet aangehouden. Tijdens de rechtszaak in Haarlem speelde de videoband volgens de rechtbank geen rol van betekenis.

Of het onderzoek in de zaak-Picornie wordt heropend, zal aanstaande woensdag door de raadkamer van de Haarlemse rechtbank worden besloten.