Advocaat haalt 30 mln binnen na Bijlmerramp

AMSTERDAM, 25 SEPT. Het Amerikaanse advocatenkantoor Speiser, Krause, Madole & Nolan heeft voor circa 250 slachtoffers van de vliegramp in de Bijlmeermeer in totaal ongeveer 30 miljoen dollar ontvangen van vliegtuigfabrikant Boeing.

Dit zegt advocaat K. Nolan van het Amerikaanse bureau. Dit advocatenkantoor uit New York regelde onder meer de schikkingen voor de cliënten van het advocatencollectief Bijlmermeer. Ook de Amsterdamse advocaat A. Willenborg werkte voor ongeveer honderd cliënten samen met een advocatenkantoor in Amerika, het bureau Pothurst in Miami. Advocaat S. Marks van Pothurst wil niet zeggen hoeveel geld zij van Boeing ontvingen. De schadevergoedingen zijn inmiddels uitgekeerd, maar Boeing zelf heeft nooit uitspraken willen doen over de hoogte ervan. Volgens advocaat L. Soedamah van het advocatencollectief Bijlmermeer zijn hun ongeveer 200 cliënten “best tevreden” met de hun toegekende bedragen. Wel benadrukt hij dat zijn cliënten vooral tot de 'lichtste' categorie slachtoffers behoorden: mensen die uit hun woning moesten vluchten en daarbij licht gewond zijn geraakt en geestelijke schade hebben opgelopen. Soedamah wil niet op individuele schikkingen ingaan, maar hem is wel bekend dat van alle schikkingen het laagst uitgekeerde bedrag 10.000 dollar bedraagt en het hoogste twee miljoen dollar. Soedamah wijst erop dat Amerikaanse advocaten kort na de ramp de 'grote cliënten' naar zich hebben toegetrokken.

Op 4 oktober is het vijf jaar geleden dat een Boeing van El Al neerstortte op de flats Kruitberg en Groeneveen in de Amsterdamse Bijlmermeer. Daarbij kwamen 43 mensen om het leven, onder wie de vier inzittenden van het vrachtvliegtuig. Zeker vierhonderd slachtoffers schakelden een advocaat in om een schadevergoeding te krijgen. Zij variëren van bewoners van flats die familieleden verloren tot ooggetuigen die door het zien van de ramp een shock hadden opgelopen.

Over de individuele hoogte van uitkeringen wil de Amerikaanse advocaat Nolan niets kwijt. Wel zegt hij dat een ernstig verbrande man een schadevergoeding van twee miljoen dollar heeft gekregen. Advocaat S. Marks van bureau Pothurst zegt alleen dat de uitkeringen “voor Nederlandse begrippen astronomisch hoog zijn”. Willenborg noemt de hoogte van de schikkingen “mid-atlantisch”, tussen Amerikaanse en Nederlandse begrippen in.

Nog steeds lopen er juridische procedures voor schadevergoedingen. Amsterdamse advocaten, onder wie Willenborg, hebben een verzoek aan de rechtbank in voorbereiding voor de benoeming van een deskundige die shock-schade kan vaststellen.