Zuid-Korea verhindert homofilmfestival

AMSTERDAM, 24 SEPT. Vertegenwoordigers van de Zuid-Koreaanse overheid hebben afgelopen vrijdag weten te verhinderen dat het eerste Seoul Queer Film & Video Festival geopend werd, zo laat festivalprogrammeur Seo Dongjin weten via een bericht op Internet. Het festival, gewijd aan films met homoseksuele thema's, zou van 19 tot en met 25 september plaats vinden in het Tongmun-theater op de campus van de Yonsei Universiteit in Seoel.

De lokale overheid plakte op de openingsavond een kennisgeving op de deur van het theater, dat het evenement illegaal was. Ook werd gedreigd dat pogingen toch films te vertonen zouden leiden tot inbeslagname van de projectiefaciliteiten en de kopieën, alsmede een boete van 20 miljoen won (44.000 gulden) en een gevangenisstraf van drie jaar voor de organisatoren. Bovendien trok de Yonsei Universiteit haar medewerking in en dreigde de elektriciteit af te sluiten. Eerder had het festival al moeten besluiten tot uitsluitend vertoningen op video, omdat de autoriteiten de invoer van filmkopieën had weten te verhinderen.

Volgens Seo Dongjin staat de ingreep in het teken van een verscherpte 'homofobe nationale censuur'. De in Hongkong geproduceerde film Happy Together van regisseur Wong Kar-wai, over een homoseksuele liefdesrelatie tussen twee Chinezen in Buenos Aires, werd bijvoorbeeld verboden in Zuid-Korea, met als argument dat de film 'niet relevant is voor het gevoelsleven van het Koreaanse volk'. Op Internet wordt gemeld dat de festivalorganisatie en -bezoekers in een bar bijeenkwamen om te bespreken hoe het festival binnen enkele weken alsnog legaal geopend zou kunnen worden.

    • Hans Beerekamp