Verdachten van ETA-terreur gedood bij schietpartij

MADRID, 24 SEPT. Bij een schietpartij in het centrum van de Baskische havenstad Bilbao zijn afgelopen nacht twee mannen gedood die worden verdacht te behoren tot een terreurcommando van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Volgens de Guardia Civil trokken de mannen hun pistolen nadat hun gevraagd werd om hun identiteitspapieren. Bij de confrontatie raakte een van de agenten van de Guardia Civil gewond.

In de loop van vandaag zijn in Baskenland vier arrestaties verricht die wellicht verband houden met de schietpartij.

De actie van de politie, die vandaag in brede kring wordt toegejuicht, valt samen met een verslechtering van de verhouding tussen de conservatieve regering van premier José María Aznar en de als gematigd omschreven Baskisch-nationalistische partij PNV. Binnen de PNV, die de Baskische regioregering leidt, is grote ergernis ontstaan over een video-film over de ETA die momenteel in het buitenland wordt verspreid via de ambassades. De video is volgens de regering bedoeld om het misverstand uit de weg te ruimen dat de ETA een bevrijdingsbeweging is die nog steeds op grote steun van de Baskische bevolking kan rekenen. Er worden ondermeer beelden getoond van de meest bloederige terreuraanslagen van de ETA. Ook wordt de bevrijding van de uitgemergelde José María Ortega Lara, de man die meer dan anderhalf jaar door de ETA werd vastgehouden, vergeleken met de bevrijding van concentratiekamp-slachtoffers in Buchenwald.