Van Raaij verzet zich tegen convenant

EINDHOVEN, 24 SEPT. PSV-voorzitter H. van Raaij zal zich morgenavond tijdens de bijeenkomst van de commissarissen van de Eredivisie NV verzetten tegen de afspraak zogeheten risicowedstrijden alleen nog zondagmiddag om half drie te laten beginnen, waardoor rechtstreekse uitzending op Canal Plus onmogelijk wordt. “Als het deze kant opgaat, loopt het betaalde voetbal miljoenen guldens aan inkomsten mis en is onze bedrijfstak ten dode opgeschreven.”

Hoewel Van Raaij van tevoren is geïnformeerd door sectiebestuurslid en Ajax-voorzitter M. van Praag toonde hij zich verbaasd door de uitkomst van het maandag gesloten convenant tussen de KNVB, de burgemeesters, het Openbaar Ministerie, de politie en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en VWS. Een van de veiligheidsmaatregelen om het vandalisme in en rondom de stadions te beteugelen is het spelen van risicowedstrijden in de middaguren om supporters niet in het donker te hoeven vervoeren.

“Ik dacht juist dat Ajax en Feyenoord hadden afgesproken hun supporters niet naar de uitwedstrijd mee te nemen, zodat rechtstreekse uitzending op Canal Plus niet in gevaar zou komen”, zei Van Raaij gisteravond. Volgens directeur J. Daalmeijer van het commerciële tv-station hoeft hij nog slechts “een fractie” te betalen als een van de 'traditionals' tussen de top-drie van de eredivisie niet live kan worden uitgezonden.

Van Raaij: “Daalmeijer heeft gelijk met zijn stelling dat het niet rechtstreeks uitzenden van een traditional als Ajax-Feyenoord of PSV-Ajax de KNVB een miljoen gulden kost. Dan praten we dus over zes miljoen gulden per seizoen. Daar komen nog eens de uitwedstrijden bij van Ajax, Feyenoord en PSV die allemaal als risicowedstrijden worden bestempeld. Wanneer die duels allemaal op zondagmiddag moeten worden gespeeld, komen daar nog eens miljoenen guldens aan inkomstenderving bij. Daar kunnen we ons nooit bij neerleggen.”

Als “uiterste consequentie” aanvaardt de voorzitter van PSV de suggestie dat elke club zijn supporters voortaan thuislaat bij uitwedstrijden. “Ik zou niet gelukkig zijn met een dergelijke stap, maar we moeten af van de beladen term risicowedstrijden.”