Van Mierlo wil uitlevering via Venezuela

NEW YORK, 24 SEPT. Nederland wil met Venezuela een uitleveringsverdrag sluiten waardoor het gemakkelijker wordt om de Surinaamse ex-legerleider Bouterse uit te leveren als hij zich zou ophouden in Venezuela. Hij wordt verdacht van drugshandel. Nederland heeft de medewerking van Venezuela om Bouterse op te sporen, maar een nieuw verdrag vergemakkelijkt uitlevering.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Burelli Rivas bracht de zaak-Bouterse zelf aan de orde tijdens een gesprek gisterochtend met minister Van Mierlo in de Verenigde Naties. Na afloop verklaarde Van Mierlo “dat het altijd goed is om nader inzicht te krijgen van een land als het om de graad van medewerking bij opsporing van verdachten gaat. Bij een uitleveringsverdrag zitten alle kanten daar aan vast.” Nederland heeft in afgelopen juni via Interpol een signaleringsverzoek doen uitgaan om Bouterse te kunnen verhoren over zijn rol in handel van drugs en uitvoer naar Nederland. Op 18 juli hield Van Mierlo aanhouding in Brazilië van Bouterse tegen.

Suriname levert geen staatsburgers uit voor een gerechtelijk vooronderzoek elders, tenzij de garantie wordt gegeven dat ze heelhuids terugkomen. Daarnaast is Bouterse adviseur van de regering Wijdenbosch en geniet hij als zodanig diplomatieke status, wat aanhouding in het buitenland bemoeilijkt. Op een vraag of de ex-legerleider plannen koestert om naar China te reizen wilde Van Mierlo niet ingaan. Wel zei hij dat het voor de ex-legerleider en politiek voorman van de succesvolle Surinaamse politieke partij NDP steeds moeilijker wordt zijn land te verlaten.